Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Напират към ЕС: Скопие ще иска да променим условията за преговорите

16 август 2024, 17:10 часа • 1334 прочитания

Македонският външен министър Тимчо Муцунски отново поиска "диалог с България" за промяна на условията за започване на преговори за присъединяването на Скопие към Европейския съюз /ЕС/, предаде БГНЕС.

Муцунски изрази очакване в най-скоро време в София да бъде съставено редовно правителство, с което „ще можем да дискутираме и да водим диалог - както на най-високо ниво, така и между министерствата на външните работи".

Още: ЕС към Мицкоски: Няма да постигнеш по-голям компромис с България

"Нашите позиции са известни и бяха публично изразени по време на предизборната кампания. На базата на тях смятаме, че трябва да говорим не само с България, но и с всички наши съседи, с които имаме отворени въпроси", каза още македонският министър и добави:

"Има начин да се гарантира сигурността на страната ни, ако по-нататъшният път към ЕС се основава на измерими критерии. Вярвам в разума. Интеграционният процес на нашата страна към пълноправно членство е в еднакъв интерес и на самите нас, и на всички наши съседи".

Още: ЕК видя корупция и политически натиск върху съдебната власт в Сърбия и Северна Македония

Муцунски, който беше на посещение в Охрид, посочи, че с проактивен подход, откритост и добросъвестност, отчитайки глобалните предизвикателства, няма въпрос, който да не може да бъде преодолян.

Относно искането на ВМРО-ДПМНЕ за промяна на преговорната рамка с ЕС, Муцунски заяви: "Трябва да сме сигурни, че процесите, които ще водим в бъдеще, ще бъдат предвидими. Това е важно както за нас като държава, така и за Европейския съюз. Всяка допълнителна билатерализация на процеса на европейска интеграция унищожава легитимността на процеса на разширяване на ЕС."

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес