Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият майстор-готвач в света е открит мъртъв

01 февруари 2016, 13:26 часа • 13783 прочитания

Шеф Беноа Виолие, чийто рестрорант в Швейцария бе определен за най-добрия в света през декември, е открит мъртъв в дома си. 44-годишният мъж има десетки престижни кулинарни награди, припомня BBC.

По първоначални данни Виолие се е самоубил. Само преди месец почина неговият ментор и предишен главен готвач в Restaurant de l'Hotel de Ville – Филип Роше.

Виолие е французин, но работи в престижния швейцарски ресторант от 1996 г. Заедно с жена му Бригите получават швейцарско гражданство през 2012 г. Запален ловец, той е известен с креативните си ястия с дивеч.

Роден е в малко градче в Западна Франция. Израснал е в голямо семейство – има седем братя и сестри. Любовта си към гастрономията наследява от майка си, от нея получава и първите уроци в кухнята. Премества се в Париж през 1991 г. и започва да се обучава при някои от най-именитите готвачи. По-късно споделя, че този период от живота му го е научил на „дисцпилина и на изкуството да правиш жестове“.

Новината за смъртта на Виолие шокира кулинарния свят. „Той бе брилянтен. Имаше огромен талант и беше мил човек с много качества. Създаваше усещане, че е безгрешен“, коментира швейцарският майстор-готвач Фреди Жирарде пред „24 Heures”. Френският му колега Пол Бокюс пък описа Виолие като „велик човек и гигантски талант“.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес