Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мисис Даутфайър": Украинец опита да избяга от страната, дегизиран като баба (ВИДЕО)

20 юни 2024, 17:30 часа
Реклама

Цветно шалче, очила, карирана чанта - находчив мъж от Одеса се маскира като баба, за да стигне до границата и да избяга на територията на Европейския съюз. Планът му обаче не проработи.

Реклама

Псевдобабата била разкрита от украинските гранични служители, които не се хванали на имитацията.

Още: Новите украински войници през 2024 година: Оценка колко ще бъдат

Мъжът се качил на влака от Киев за Ужгород (до границата със Словакия) без документи. По-късно признал, че е планирал да стигне незабелязано до Словакия. "Той ще трябва да отговаря пред съда за стореното", съобщиха от граничната служба на Украйна, като показаха и видео на неуспешния беглец във влака.

Бягство от Украйна заради мобилизацията

Редица мъже във военна възраст опитват да избягат от мобилизацията в страната, като имаше доста случаи на удавяния в река Тиса, разделяща Украйна от Румъния: Трима украинци се удавиха в река, граничеща с Румъния.

Поради правния режим на военното положение мъжете - граждани на Украйна - на възраст от 18 до 60 години не могат да напускат страната. Предвидените от закона изключения могат да се прилагат за тези, които имат удостоверение за депортиране и уведомление за включване в специална военна регистрация, или пък заключение на военномедицинска комисия за инвалидност.

Още: Официално: Първи затворници влязоха в украинската армия (СНИМКИ)

Освен това ограниченията не се прилагат за хора, които имат три или повече деца под 18-годишна възраст, които сами отглеждат дете (деца) под 18-годишна възраст, или които имат дете с увреждане. Изключение има и за тези, които са осиновители, настойници или чиито близки роднини са загинали или изчезнали по време на антитерористична операция, съобщава граничната украинска служба.

Наскоро САЩ обявиха, че техни граждани, които имат и американски, и украински паспорт и са във военна възраст, не могат да напускат Украйна.

Още: Украйна ожесточава наказанията за избягване на военна служба: Приет е нов закон

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес