Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

13 май 2024, 15:38 часа
Реклама

Ситуацията остава тежка, руската армия има инициативата поради общото си числено предимство, но за момента няма предпоставки за руски пробив в Харковска област и руското числено превъзходство не е в пъти отгоре в този участък на фронта. В това уверява украинският журналист и създател на "Цензор.нет" Юрий Бутусов, който се намира в град Вовчанск (Волчанск) – на 6 километра от границата с Русия в Харковска област. Той е един от по принцип големите критици и не пропуска да осветява всяка грешка на украинското военно командване.

Положителни сигнали и критика

(КАРТА) По думите на Бутусов, руснаците са стигнали до покрайнините на Вовчанск и при местния месокомбинат, но това е всичко дотук. "Нашата артилерия и дронове действат ефективно срещу руската пехота, а загубите на противника са значителни", казва той. И изрично отбелязва, че е имало руска атака с танкове, следвани от миночистачи, но тя се е провалила и затова руснаците действат само с пехотни щурмови групи, без подкрепа на бронирана техника. Журналистът е убеден, че днес (13 май) руснаците ще опитат да пробият до първите жилищни райони на Вовчанск.

Още: Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

"Изправен пред консолидирането на нашите бойни формации и необходимостта да атакува укрепени позиции, които възпрепятстват по-нататъшното настъпление, противникът загуби възможността за маневриране. И сега загубите на руснаците започнаха рязко да растат", коментира Бутусов: Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна. Неговият колега от германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке увери, че във Вовчанск вече идват украински подкрепления – той го казва в профила си в Twitter на база геолокализирани видеокадри, които не споделя по очевидни причини (КАРТА).

Журналистът казва и, че дотук руснаците не могат да стигнат до Липци – това е спомагателното направление за руското настъпление. Има обаче геолокализирани видеокадри от удари с украински дронове срещу руски войници (пехота), които подсказват, че руската армия е на позиции при водоемите между Глубоко и Лукянци, недалеко от Липци и на 6 километра южно от границата:

Бутусов обаче поставя и въпрос – защо големите укрепени украински позиции не са при Вовчанск и по-близо до границата, а са по-близо до Харков. Руснаците още изобщо не са стигнали до тези по-големи укрепени линии, казва той. "По някаква причина отбранителните линии не са обвързани с тактически изгодни височини, основните битки продължават там, където позициите не са достатъчно укрепени и е необходимо да се копае сега", заявява Бутусов и критикува, че Вовчанск не е бил добре подготвен за отбрана. Но той твърди и, че организацията в украинската армия на мястото на боевете се подобрява (пълната публикация в профила му във Фейсбук - ТУК).

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес