Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

25 юни 2024, 14:16 часа

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов.

Реклама

Обвиненията

Бившият военен министър на Русия Сергей Шойгу и началникът на Генералният щаб на Руската федерация Валерий Герасимов са заподозрени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщи Медуза.ио.

Още: Министри и следователи обсъждат в Хага специален трибунал за руските военнопрестъпници

Мотивите

Мотивите за издаването на заповедта за арест са ударите, които руската армия нанася по граждански обекти в Украйна. Престъпленията, които се визират в обвинението, са извършени от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г., се уточнява в текста на документа. В посочения времеви интервал руските военни сили извършиха голям брой нападения срещу множество електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна, се казва в съобщението на МНС.

Путин и Лвова-Белова

Припомняме, че през пролетта на 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест и за Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Основният мотив е принудителното преселване на украински деца в Русия. Руските власти твърдят, че това се прави с цел безопасността на самите деца.

Русия не е член на Международния наказателен съд (МНС) и затова може да не изпълнява заповедите му. Лицата, обявени за издирване от МНС, могат да бъдат арестувани на територията на всяка държава ратифицирала Римския статут.

Фон дер Лайен: Пазим на Путин съдебна зала в Хага (ВИДЕО)

Валерий Герасимов

Валерий Василиевич Герасимов е роден на 8 септември 1955 г. в град Казан. Той е съветски и руски военачалник. Началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация – първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 9 ноември 2012 г., член на Съвета за сигурност на Руската федерация. През 2013 г. получава званието армейски генерал, а през 2016 г. получава отличието „Герой на Руската федерация“.

ОЩЕ: Уволнен ли е Герасимов от поста началник на генералния щаб на руската армия? (СНИМКИ)

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу е роден на 21 май 1955 г. в град Чадан. Бил е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко служи като губернатор на Московска област през 2012 г. Заема поста на военен министър до май 2024 г. 

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес