Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон призова Иран да не подкрепя руската агресия в Украйна

29 юли 2024, 22:48 часа • 1168 прочитания

Френският президент Еманюел Макрон призова иранския си колега Масуд Пезешкян да не подкрепя войната на Русия срещу Украйна. Изявлението на Макрон дойде по време на разговор между двамата лидери, предаде АФП.

Още: След много спорове: Френската левица най-сетне избра Люси Кастес за кандидат за премиер

„Трябва да се направи всичко възможно, за да се избегне военна ескалация между Израел и Ливан след смъртоносния ракетен удар на Голанските възвишения“, каза френският държавен глава, цитиран от БГНЕС. Той призова Техеран да "прекрати подкрепата си за дестабилизиращи фактори" в Близкия изток.

Още: Формацията на Макрон контролира мнозинството комисии в парламента

Макрон поиска от Иран да призове своите проксита към сдържаност, тъй като една нова война би имала "опустошителни последици за региона". Поздравявайки Пезешкян за изборната победа на 5 юли, Макрон все пак подчерта "необходимата" нужда от "истинска промяна" в страната. Той призова иранския президент "да сложи край на тревожната ескалация на иранската ядрена програма".

Още: Макрон спечели ключово гласуване в парламента - надеждите за коалиция са живи

Макрон поиска незабавното освобождаване на трима френски граждани, които "несправедливо са държани като заложници в ирански затвори в продължение на 2 години". Френският лидер заяви, че освобождаването им от Иран е "неизбежно изискване и предпоставка за подобряване" на отношенията между Париж и Техеран.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес