Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

25 април 2024, 12:20 часа • 4413 прочитания

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин де факто заплаши Армения да се върне аткивно във водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) и в руска орбита. Такава е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Силен сигнал

Във вторник, 23 април, руският външен министър Сергей Лавров председателства заседание на борда на руското министерство на външните работи. Основната дискутирана тема беше Южен Кавказ. Лавров заключи, че "Запада е опитва стратегически да победи Русия, като дестабилизира други части от постсъветското пространство, включително Южен Кавказ".

Отделно, в официалното съобщение от срещата пише следното: "Беше признато за необходимо да продължи постигането на пълно изпълнение на набор от тристранни споразумения между Азербайджан, Армения и Русия, включително координирането на мирен договор между Баку и Ереван, деблокирането на транспортните комуникации в региона и ясното определяне на арменско-азербайджанската граница. Задачите за укрепване на свързаността и самодостатъчността на региона бяха разгледани в интерес на решаването на проблемите, пред които е изправен, преди всичко с усилията на самите регионални власти без външна намеса. В този контекст беше подчертано особеното значение на използването на потенциала на Консултативната регионална платформа "3+3" (Азербайджан, Армения, Грузия плюс Иран, Русия, Турция). Набелязани са практически стъпки в тази посока".

Още: Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Според ISW, явните руски намеци са заради това, че секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян обяви на 23 април, че няма да участва в международната среща на върховните представители по въпросите на сигурността в Санкт Петербург на 24 и 25 април. Отказът на Григорян да участва в ръководена от Русия многостранна среща вероятно е част от продължаващите усилия на Армения да се отдалечи от руската сфера. Лавров изглежда се опитва да опише арменските усилия за задълбочаване на отношенията със Запада като умишлено враждебно усилие на Запада срещу Русия.

Руското МВнР изрично заплаши Армения, твърдейки, че Запада се опитва да "вкара Южен Кавказ в геополитическа конфронтация" и предупреди, че Армения може "да тръгне по грешен път", след среща на арменския премиер Никол Пашинян с високопоставени служители на ЕС и САЩ. Генералният секретар на ОДКС Имангали Тасмагамбетов (казахски служител) също директно заплаши Армения, ако тя не възобнови активното си участие в ОДКС. Тасмагамбетов заяви в интервю, публикувано на 24 април, че ОДКС е наясно с дейността на НАТО в Южен Кавказ и че анализите на секретариата на ОДКС показват, че балансът на силите в Южен Кавказ може да се промени, ако Армения напусне ОДКС. Тасмагамбетов заяви, че се надява, че вероятността от "конфронтация" между ОДКС и Армения е "не повече от хипотетична", но че такъв вариант на развитие на ситуацията ще изисква от всички страни да обмислят своите ресурси и възможности: Русия сипе заплахи към Армения заради курса ѝ към Запада

Явните заплашителни сигнали от страна на Лавров и Тасмагамбетов срещу Армения бяха отправени около деня на възпоменание на арменския геноцид (24 април) - още един лост за натиск чрез политическо-информационни операции кой е виновен за това.

Още: ЕС дава 270 млн. евро за Армения на фона на напрежението с Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес