Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

09 юли 2024, 09:37 часа • 1517 прочитания

Нова кървава глава във войната в Украйна се оказа руският удар срещу две болници – детската "Охматдит", която е известна с лечението на деца от левкемия, както и частният родилен дом "Клиника Изида".

Ударът срещу "Охматдит" изглежда е нанесен с руска крилата ракета Х-101. Това беше доста изненадваща новина за експертите, тъй като от началото на войната украинската ПВО се справя много успешно точно с този вид ракети. Според бившия говорител на украинските ВВС полковник Юрий Игнат обаче напоследък Русия напредва доста като тактика и технологични възможности при дроновете и ракетите си – едно от затрудняващите ПВО "нововъведения" е много ниският полет на някои ракети. В някои случаи, по думите на Игнат, става въпрос за летящи на само 50 метра от земята ракети, което представлява неимоверна трудност за прехващане. Отделно – руснаците успяват да намалят значително електромагнитния отпечатък на дроновете си, което прави засичането им по-трудно, обяснява Игнат в публикация в личния си профил във Фейсбук: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.07.24 - Русия на Путин срина детска болница и родилен дом в Киев

След като Великобритания и Нидерландия обявиха поредни траншове военна помощ за Украйна, Германия също актуализира списъка си по темата. Най-важното от новия германски пакет – още една ПВО система Patriot (Пейтриът) плюс ракети-прехващачи за нея, като става въпрос за батарея, 55 000 артилерийски снаряда, както и много муниции (пълен списък). А предвид обиколките на Виктор Орбан като премиер на страната-председател на ЕС за следващите 6 месеца в търсене на мир в Украйна, украинският президент Володимир Зеленски посочи, че гаранти за мир могат да са само сериозни световни сили като САЩ, ЕС и Китай, а не държави без достатъчно ресурси да гарантират поет ангажимент, намеквайки, че Унгария е точно такава: Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

За втори пореден ден има известен спад в интензивността на боевете по целия фронт на Украйна, но отново като цяло на бойното поле остава горещо. Съгласно сводката на украинския генщаб, на 8 юли е имало 108 бойни сблъсъка, като става въпрос до 22:00 часа. Отново най-много боеве има в Покровското направление – 38 руски пехотни атаки, като за 10 от тях изходът все още не е ясен, останалите са отблъснати. На второ място е най-новия фронт, който руснаците откриха – направлението към Торецк. Там са отбити 16 руски пехотни атаки т.е. всичките регистрирани за вчера: Русия щурмува в ново направление в Украйна: Руската стратегия за Торецк

Именно за Торецк има нови интересни данни – че руснаците са минали под земята при село Ню Йорк, за да напреднат и в момента владеят около 16% от населеното място. Тази тактика беше приложена в Авдеевка – тогава от югоизток, като беше отвлечено вниманието на украинската армия и нейните ресурси, които към този момент не бяха особено големи предвид замързналата военна помощ от САЩ, за да стане пробив при бившата авиобаза "Зенит" заради руско настъпление от север и в крайна сметка защитата на Авдеевка рухна: При Авдеевка руснаците пълзят по канализационните тръби в опит да ни излязат в тила: Украински военен

На трето място като интензивност на боевете е Лиманското направление – от 12 руски пехотни атаки 11 са отбити, за 1 все още изходът не е ясен, тя е при Терно. В Краматорското направление (Часов Яр) и Кураховското направление (Красногоровка, Григоровка и Константиновка) има по 7 руски пехотни атаки, като 3 все още са в развитие в Кураховското направление. Там загубите на руснаците в бронирана техника са ужасяващи – ВИДЕО, 18+, а боеве има все още и в близост до Новомихайловка, която беше превзета от руснаците в края на пролетта. За Часов Яр руските военни телеграм канали „Рибар“ и WarGonzo, който е на Семьон Пегов, твърдят, че руснаците опитват да настъпят по фланговете, след като изтласкаха в голяма степен украинците от вече срутеното от бомбардировки най-източно предградие "Канал", а за Кураховското направление повтарят как руската армия изтласквала украинската от Красногоровка (това казват вече от няколко месеца) и че руските сили настъпват към Константиновка:

В Харковска област, както и в Купянското направление, интензивността на боевете също е далеч от най-горещите точки на фронта – общо в двете направление е имало 12 руски пехотни атаки (7 в Харковска област), като 11 са спрени и само 1 продължава, при Петропавловка, т.е. на 20 километра югоизточно от Купянск.

В дневния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва, че Руският балтийски флот има нов командир. Това е вицеадмирал Сергей Липилин – той официално беше представен като такъв на церемония в Санкт Петербург.

ОЩЕ: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес