Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде по света усещането за корупция е най-голямо?

30 септември 2015, 12:29 часа • 4409 прочитания

Според хората, които живеят в съответната държава, Литва е най-корумпираната страна в света. Това гласи проучване на „Галъп Интернешънъл“, проведено в близо 40 страни.

Резултатът от изследването гласи, че прибалтийските страни са тези с най-корумпираните правителства, поне що се отнася до усещането на хората в тези държави.

Най-ниско е усещането за наличие на корупционни практики в Швеция, където едва 14% от населението допуска, че правителството им е корумпирано. Сред страните с най-ниско усещане за корумпираност са още Дания и Швейцария, където съответно 19 и 25 процента от анкетираните са заявили, че допускат правителството на страната им да извършва такива злоупотреби.

46 процента от британците и 55 процента от японците заявяват, че според тях правителството на страната им е корумпирано.

Цели ¾ от гражданите на САЩ, поне според същото това изследване, също са на мнение, че корупцията е практика на властта в страната им.

Високо е и усещането за корупция в Португалия – 86% от португалците смятат, че правителството им злоупотребява със своята власт, за да се облагодетелстват.

Проучването на „Галъп Интернешънъл“ не е проведено у нас. То не е проведено и в други страни, където по традиция се отбелязват високи показатели за корупция.

Източници: Gallup; Independent.

Автор: Теодор Спасов

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес