Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба: Проблемът е, че никой не знае какви условия трябва да изпълни Украйна за НАТО

12 юли 2023, 12:54 часа
Реклама

Украйна не знае нито какви са точните условия, за да стане в бъдеще официален член на НАТО, нито кой трябва да формулира тези условия. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба на 12 юли.

Проблемът е именно в това, че всички говорят, че трябва да бъдат изпълнени условия за членството в Алианса, но никой не може да назове тези условия нито да ни каже към кого да се обърнем да ги формулира, посочи Кулеба в интервю за Радио Свобода

Украйна и НАТО имат принципно различни позиции относно това какво трябва да бъде членството, отбеляза той. „Още веднъж нашата позиция: налице са всички условия, за да бъде поканена Украйна да стане член на НАТО. (...) Тяхната позиция е, че има някои условия, които трябва да бъдат изпълнени. Ще продължим да работим със съюзниците, така че всичко да не замръзне на място и да се движим напред“, каза още първият дипломат на Украйна.

ОЩЕ: Зеленски: НАТО ще даде сигурност на Украйна, ние ще направим Алианса по-силен (ВИДЕО)

Кулеба отбеляза също, че с най-консервативна позиция относно поканата за Украйна са САЩ и Германия. Но, добави той, нещата са по-сложни, тъй като въпреки своята позиция Вашингтон изигра голяма роля за това думата "покана" въобще да се появи в контекста на срещата, макар и не във формулировката, в която Киев очакваше. А що се отнася до Германия - по думите му, тя също "не се съпротивлява". "Следователно светът е малко по-сложен и не е черно-бял", обобщи украинският министър.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес