Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кулеба призова МААЕ да изпрати експерти в Украйна след руските обвинения за "мръсна бомба"

24 октомври 2022, 14:39 часа • 2032 прочитания

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в акаунта си в Twitter, че генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил по време на телефонен разговор "да изпрати спешно експерти в мирните съоръжения в Украйна, за които Русия лъжливо твърди, че разработват мръсна бомба".

Кулеба подчерта, че "за разлика от Русия, Украйна винаги е била и остава прозрачна. Ние няма какво да крием".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников също написа в профила си в социалните мрежи, че е разговарял с френския, британския и турския министри на отбраната и е изяснил "всички фалшиви обвинения".

"Украйна категорично отхвърли обвиненията на Москва, че се готви да използва "мръсна бомба", заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той добави, че само Русия е способна да използва ядрени оръжия в Европа. 

"Ако Русия твърди, че Украйна подготвя нещо, това означава едно: Русия вече го е подготвила. Смятам, че сега светът трябва да реагира възможно най-сурово", заяви Зеленски.

Изявленията идват, след като руският военен министър Сергей Шойгу "сподели" с колегите си от САЩ, Великобритания, Франция и Турция, че Киев уж планира да използва "мръсна бомба", за да ескалира военния конфликт, докато западните страни отхвърлиха подобни твърдения.

ОЩЕ: Отчаянието на Путин: Сигнали, че планира да взриви язовир и ядрена бомба

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес