Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл забранява на високопоставени чиновници да подават оставка, заплашва ги с наказателно преследване

15 май 2023, 14:07 часа
Реклама

Високопоставените чиновници в руската администрация няма да могат да напускат постовете си по време на войната в Украйна. Това съобщи изданието "Важные истории", като се позовава на бивш сътрудник на ФСБ, политически технолог, работещ с губернатор в един от руските региони и двама високопоставени чиновници в администрацията на президента Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага.

"Зная за най-малко два случая, когато губернатори са се опитали да напуснат поста си, но управлението по вътрешна политика не само из забранило, но и намекнало, че може да бъдат образувани наказателни дела.", споделя един от източниците на изданието. 

Желаещите да напуснат след началото на войната са много, но ако те си отидат управлението ще бъде загубено, коментират още източниците. В президентската администрация тълкуват това като предателство, затова държавните служители имат задача да "демонстрират единство".

По-рано няколко сътрудници на ФСБ се оплакаха на "Важные истории", че заради обявената мобилизация не могат да се уволнят. Според указа на Путин военнослужещите по договор (към тях се отнасят повечето работници от ФБС) не могат да се уволнят дори след приключване на договора. По-рано не беше известно забраната да засяга и държавни служители на трудово правоотношение. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес