Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крайнодесни вилнеят по британските улици: "Ще съжалявате", предупреди премиерът (ВИДЕО)

04 август 2024, 19:20 часа • 2012 прочитания

На прицел са били джамии в Саутпорт, Хартълпул и Съндърланд.Премиерът на Великобритания Киър Стармър осъди "крайнодесните бандити" по улиците на Обединеното кралство и заяви, че замесените "ще съжаляват за това".

Коментарите му са по повод насилието в няколко града в събота и нови размирици в неделя, 4 август. Протестите, организирани от крайната десница, започнаха в цялата страна след фаталното намушкване с нож на три млади момичета в Саутпорт в понеделник. 17-годишен беше арестуван по подозрение в убийство и опит за убийство.

Още: Две са вече загиналите деца при нападението с нож във Великобритания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Протестите ескалират

Тълпа, която скандираше "Изгонете ги", разби прозорците на хотел Holiday Inn Express в Родъръм и предизвика пожар. Полицаи с щитове за борба с безредиците обградиха сградата и се опитаха да изтласкат хората обратно, след което потушиха пожара.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър описа сцените като "ужасяващи" и заяви, че полицията има пълната ѝ подкрепа "за най-строги действия срещу отговорните лица".

Демонстрации се провеждат и в Болтън, Хъл, Саутпорт и Мидълзбро, където тълпата проби полицейските линии, съобщава BBC. На прицел са също джамии в Саутпорт, Хартлипул и Съндърланд.

Още: Нападение с нож срещу детска градина във Великобритания, ранени са деца

Заканата на премиера Стармър

Киър Стармър осъди "крайнодясното бандитство" под формата на демонстрации с насилие. Пред репортери на "Даунинг стрийт" министър-председателят заяви, че участниците в тях ще усетят "цялата сила на закона".

"Ще съжалявате, че сте участвали в това", каза той на участниците в размириците. "Няма никакво оправдание за предприемането на тези действия".

Стармър заяви, че хората в страната "имат право да бъдат в безопасност" и въпреки това сме свидетели на "нападения срещу мюсюлмански общности, нацистки поздрави по улиците. Няма да се поколебая да го нарека това, което е - крайнодесен бандитизъм", каза той.

Киър Стармър обеща да направи "каквото е необходимо, за да изправи тези бандити пред съда". Предупреди с арести, повдигнати обвинения и произнесени присъди, "независимо от видимата причина или мотивация". "Това не е протест, а организиран, насилствен бандитизъм, който няма място нито по улиците, нито в интернет", каза той.

Още: Лондон: Проблемите в британската армия са много по-лоши, отколкото предполагахме

Британският премиер осъди нападението срещу хотел, в който са настанени кандидати за убежище - а именно в Родъръм. Стармър описа сцените като "мародерски банди, които искат да нарушават закона и нищо друго".

"Ако се насочвате към хора заради цвета на кожата им или вярата им, това е крайнодясно и аз съм готов да го кажа. Нашата полиция заслужава подкрепата ни, докато се справя с всички прояви на насилие, които избухват", добави той. "Каквато и да е привидната причина или мотив, ние не правим разлика - престъплението си е престъпление и това правителство ще се справи с него".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес