Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Москва: Италианците си правят сиеста и си пият бира и пак имат по-голяма производителност на труда от нас

18 октомври 2024, 17:42 часа • 862 прочитания

Населението на Русия трябва да бъде съсредоточено в големите градове, за да се увеличи производителността на труда. Това каза кметът на Москва Сергей Собянин на сесия на Московския финансов форум, цитиран от РБК.

Собянин даде за пример Италия, където производителността на труда е по-висока от тази в Русия и то независимо от факта, че италианците си позволявали по-кратък работен ден и се отдавали на спане и сиеста.

"Вижте нашите работяги - работят от сутрин до вечер, и събота, и неделя. А италианците - обядват си, после сиеста, пият си бира, отиват да поспят, в петък са с по-кратък работен ден, в събота и неделя въобще не работят. А производителността им е по-висока", каза московският кмет.

Още: Проблеми на Путин с престолонаследника на Саудитска Арабия и кога Израел ще нападне Иран: Наблюдатели

Според него това се обяснява с високата концентрация на населението в градовете, в резултат на което "един сервитьор може да обслужи 10 души", докато в Русия средно един сервитьор обслужва едва двама посетители, а един шофьор на автобус превозва 10 пътника вместо 30. 

През последните шест години производителността на труда на руснаците нараства средно с 1,6% на час, но това не е достатъчно за годишен ръст на икономиката на страната с 3,5–4% от БВП, подчерта още Собянин.

Затова по думите му, той съветвал колегите си кметове да концентрират много по-голямо население в градовете си и тогава ефективността на инвестициите щяла да се вдигне значително. 

Още: Западните компании доставят на Русия стоки за милиарди долари. Те не подозират

Той все пак признава, че трябва да се полагат грижи и за жителите на селата и малките населени места, но сериозни инфраструктурни проекти трябва да се правят само в райони с висока концентрация на населението. "Ако построите магистрален тръбопровод, газопровод или път до село, където живеят три баби, каква ще ви е ползата", заяви Собянин.

Припомняме, че преди месец пак от Русия дойде съвсем различно предложение в точно противоположната посока. Тогава директорът на Централния икономико-математически институт на Руската академия на науките Алберт Бахтизин заяви, че в Русия е необходимо да започне преместването на хората от градовете в селските райони, за да се реши проблемът с повишаването на раждаемостта. Да заселим пущинака: В Русия искат да решат демографския проблем чрез масово преселване извън града

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес