Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските инвестиции в Европа се свиват до 14-годишно дъно

07 юни 2024, 11:33 часа
Реклама

Инвестициите на китайски фирми в Европа са се свили до най-ниското си ниво от над десетилетие миналата година, като по-голямата част от свежия капитал отива в сектора на електрическите превозни средства и свързаните с тях индустрии, предава Bloomberg.

Китайските компании са инвестирали 6,8 млрд. евро в 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство през 2023 г., сочи нов доклад, разработен от Rhodium Group и Института за китайски изследвания Mercator, базиран в Германия. Това е най-ниското ниво на китайски инвестиции от 2010 г. Почти 70% от новите средства са отишли в области, свързани с елетромобили, като батерии. 

ОЩЕ: Бизнес лидерите в Европа очакват отношенията с Китай да се влошат

Забавянето се случва, когато китайският бизнес напредва на различни места по света, като общите изходящи инвестиции достигат най-високите си нива от 2016 г. Това подчертава все по-трудните отношения между Европа и Китай. Те предстои да се влошат, тъй като ЕС се готви да наложи мита върху китайския износ на електромобили, ход, който може да накара Пекин да предприеме ответни мерки.

Снимка: iStock

Миналата година Унгария получи 3 млрд. евро нови китайски инвестиции, 44% от общите инвестиции, отишли в Европа. Сред основните проекти изпъкват фабрика за батерии на стойност 8 млрд. евро на Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и завод за катоди на Zhejiang Huayou Cobalt Co., чието строителство беше обявено през юни миналата година.

Поредица от сделки, обявени по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Унгария, вероятно ще стимулират допълнителни инвестиции. Докладът на Rhodium също отбеляза няколко нови проекта за батерии от китайски инвеститори в континента, което предполага, че фокусът върху Унгария и индустриите, свързани с електромобили, ще продължи. 

ОЩЕ: Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Веднъж стартирани, тези проекти ще позволят на китайските фирми да избегнат митата, като произвеждат в Европа, осигурявайки си по-голяма географска близост с доставчици и клиенти и намалявайки разходите за доставка.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес