Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Русия може да се защити от украинската инвазия в Курск: Четири сценария (ВИДЕО)

09 август 2024, 12:30 часа • 4445 прочитания

Украйна определено изненада Русия с трансграничното си настъпление в Курска област, започнало на 6 август. Руски твърдения сочат, че украинските сили се намират в райони на 35 км от международната граница със Сумска област на Украйна. Със сигурност обаче те не контролират цялата тази територия.

Популярните руски военни блогъри смятат, че украинските сили успешно прилагат иновативни тактики и имат сериозни технологични възможности за операциите в региона.

Кремъл почти сигурно ще се стреми да си върне руската територия в Курска област, която украинците са завзели, и да спре дейността им навътре в Русия, защото значителен украински напредък в рамките на най-голямата по площ държава би бил стратегически удар върху десетилетните усилия на диктатора Владимир Путин да затвърди наследството на "руската стабилност, сигурност и геополитическо възраждане", анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: "Все в порядке" в Курск: Искахме да е по-добре, стана както обикновено (ОБЗОР - ВИДЕО)

Четири възможни варианта за руска защита

Ако руските доклади за ситуацията в Курска област са точни и ако руското военно командване възприема ситуацията като такава, каквато я описват т.нар. Z-блогъри, то тогава командването разполага с набор от вероятни начини на действие в отговор на украинската операция. Американските анализатори представят 4 такива сценария, но отбелязват, че няма как да направят оценка кой е най-вероятният - може факт да станат дори няколко от тях. Следните варианти на действие не са представени по реда на вероятността.

Още: Руснаците се паникьосват: Има украинци на 30 км от Курската АЕЦ (ВИДЕО)

Сценарий 1 - наборници и нередовни сили в режим отблъскване

Руското военно командване може да реши да използва съществуващите наборници, граничари от Федералната служба за сигурност (ФСБ), Росгвардия и други нередовни сили, които вече са разположени в района на международната граница, за да отблъснат украинските сили.

Руските власти неведнъж са уверявали гражданите на страната, че наборниците няма да бъдат изпращани за бойни операции по фронтовата линия в Украйна, а вместо това военното командване разчита на тях за окомплектоване на частите, отговарящи за охрана на международната граница. Според наличната информация в момента в Курска област действат руски наборни войници, граничари от ФСБ и елементи от чеченските части "Ахмат", действащи под ръководството на руското Министерство на отбраната. На 8 август един от военните блогъри заяви, че в Курска област са пристигнали нередовни сили на Донецката народна република (ДНР), включително части от бригада "Пятнашка", отделен гвардейски батальон със специално предназначение "Арбат" и отряд за дронове "Нощни вълци".

Още: САЩ: Украйна може да ползва наши оръжия в Курск

Според сведенията от края на май 2024 г. елементи на батальон от 217-и полк на руската 98-а въздушнодесантна дивизия защитават участък от границата в Курска област, което предполага, че в района може да има относително по-боеспособни сили. Но повечето руски доклади показват, че по-голяма част от силите, действащи в Курска област, са елементи на по-малко боеспособни части.

Руското военно командване може да приложи този сценарий, ако прецени, че по-нискокачествените сили, които вероятно ще бъдат по-слабо оборудвани, биха могли ефективно да спрат украинците. Всички тези части действат в зоната на отговорност на Северната групировка на силите на Русия.

Още: Посред нощ: Унищожена руска военна колона в Курска област (ВИДЕО)

Сценарий 2 - Северната групировка в действие

Руското военно командване може да реши да използва съществуващата Северна група сили, разположена по границата, за да отговори на операцията в Курска област.

Според съобщенията руската групировка "Север" е имала около 35 000 души личен състав, разположен в граничния район в Курска, Брянска и Белгородска област към началото на май 2024 г. Твърди се също, че е възнамерявала да създаде групировка в района с численост между 50 000 и 75 000 души.

Именно части на руския окръг "Север" започна офанзивата в северната част на Харковска област (на 10 май), преди да бъде набран крайният по план състав за този окръг. Оттогава насам "Северната групировка" претърпя тежки загуби. Руското военно командване е прехвърлило неуточнен брой сили в зоната на международната граница в близост до Харковска област в края на май и началото на юни, но не е ясно дали е планирало незабавно да ангажира тези части в бойни действия или да ги използва за подсилване на Северната групировка, за да я доближи до докладваната ѝ планирана крайна численост.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, заяви на 8 август, че руското военно командване е започнало да пренасочва сили, действащи при Харков, към частите, защитаващи международната граница в Курска област. Началникът на Руския генерален щаб ген. Валерий Герасимов пък се опита по-рано да представи Северната групировка като ефективна отбранителна сила - тя уж спряла настъплението на украинците и им нанесла загуби.

Още: Зеленски: Русия трябва да усети последиците от войната (ВИДЕО)

Ако се пренасочат повече елементи от Северната групировка, за да се съсредоточат върху изтласкването на украинците в Курска област, това вероятно ще доведе до по-нататъшно разтягане на тези елементи и ще създаде уязвимост на руската отбрана в други части на границата, анализират от ISW. Руското военно командване може да опита да приложи този сценарий, ако сметне, че настъпателните операции при Харков са по-малко приоритетни от отбранителните в Курска област.

Сценарий 3 - оперативни резерви, натрупани за настъпление, ще защитават

Руското военно командване може да реши да прехвърли оперативните резерви, които е натрупало за планираното настъпление през лятото на 2024 г. Може да прехвърли също така относително по-добре осигурени и по-ефективни в бойно отношение фронтови части в Курска област от други сектори на театъра на военните действия.

Руснаците може да преценят, че ще се наложи да разположат в Курска област части, които имат по-голям опит в боевете в Украйна, повече оборудване, по-ефективни огневи и ударни способности и по-модерни технологии и тактики от сегашните руски елементи, разположени по границата. Северната групировка теоретично би могла да осигури тези сили, но има въпросителни - може ли тя да поддържа настоящите руски настъпателни операции северно и североизточно от град Харков, като същевременно участва в мащабна отбрана в Курска област?

Още: Генерал на Кадиров: Няма драма, украинците превзеха няколко населени места, Бог ни обича (ВИДЕО)

Руските сили постепенно създават оперативни резерви преди планираното настъпление през лятото на 2024 г. и в момента разчитат на тези резерви, за да поддържат постоянен темп на настъпление в цяла Източна и Североизточна Украйна. Те могат да ги ползват за мащабна отбранителна операция в Курска област. Може обаче руснаците да решат, че потенциалът на тези сили е по-добре да се ползва за настъпление в Украйна и вместо това да пренасочат фронтови части от по-малко приоритетни сектори към региона на Курск. Това всъщност вече се случва, поне според руски военен блогър - части от 20-а комбинирана армия (Московски военен окръг), която има няколко единици, ангажирани с настъпателни операции северозападно и западно от Кремена, и неуточнени елементи на руския Спецназ отиват към районите югозападно от град Курск. ISW пише, че не може да потвърди.

Сценарий 4 - авиация срещу настъпващите украинци

Руското военно командване може да се опита да запази силите, които понастоящем са ангажирани в Курска област, но да пренасочи значителни авиационни и ударни елементи към района, за да опита да си върне територията.

Понастоящем руската авиация извършва рутинни полети за нанасяне на удари по фронтовите и тиловите украински позиции по цялата линия на фронта. Тези средства могат да се ползват, ако се установи, че настоящите сили в Курска област не са пригодени за отвоюване на територия. Целта в случая е да се затруднят украинските маневри и да се попречи на украинската армия да укрепи сигурно позициите си, както и да се позволи на сегашните руски сили в района да провеждат по-ефективно контраатаки и отбранителни операции. Не е ясно обаче дали тези части ще могат да се възползват от ефекта на широкомащабни руски авиационни операции над Курска област. Може пък и това да наруши способността на Русия да ползва рутинно тактическа авиация за бомбардировки по цялата фронтова линия.

Още: Украйна е завзела повече територии за 48 часа, отколкото в цялото контранастъпление в лятото на 2023 г.: The Telegraph

Руски източници посочват, че украинските сили в Курска област, включително "мобилните групи", които действат по-навътре в руската територия, разполагат със значителни възможности за противовъздушна отбрана - това е проблем за руската авиация. От ISW все още не са наблюдавали потвърждение за това.

Руските сили биха могли също така да разгърнат наземни ударни способности в голям мащаб в районите в Курска област и близо до нея, за да ограничат украинския напредък и да нарушат украинското укрепване на позиции в Русия. Само че руските сили като цяло се оказаха неспособни да използват такива способности с по-голям обсег.

Изненадата

Липсата на последователен руски отговор на украинското нахлуване в Курска област и скоростта на украинското настъпление, за която твърдят руснаците, показват, че ВСУ са успели да постигнат оперативна изненада по границата - нещо, което рядко се случва и за едната, и за другата страна на самия фронт в Украйна.

Още: ВИДЕО: Руски войници масово се предават в Курска област

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес