Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Издирват затворници: Уж отишли да се облекчат, но избягали

14 септември 2023, 06:57 часа
Реклама

Двама затворници се измъкнаха от пазачите си южно от Париж по време на екскурзия в гората, съобщиха френската полиция и прокуратура в сряда. Твърдейки, че имат спешна нужда да се облекчат по време на кросче с други затворници и надзиратели в гората Фонтенбло, двамата мъже се отдалечиха и не се върнаха, каза източник пред АФП, близък до случая. Прокурорите казаха, че полицията разследва бягството на мъжете, които са били държани в огромния затвор Fleury-Merogis - най-големият в Европа. „Всички ресурси са използвани“, за да ги заловят отново, добавиха те.

Един от затворниците е бил осъден за престъпление с наркотици и е трябвало да бъде освободен през 2024 г., каза прокурорът. Другият излежаваше присъда до 2026 г. за сексуално посегателство .

Излизането на затворниците в гората им е разрешено като част от процес на коригиране на присъдите, обясни междурегионалният директор на затворническата администрация Стефан Ското. Въпреки че този случай не беше успешен, програмата работи добре за други затворници и помага за предотвратяване на рецидивизъм, каза той. „За щастие, имаме работа с изолирани събития“, каза той, добавяйки, че съдебните власти ще бъдат по-бдителни в бъдеще.

От затвора Fleury-Merogis имаше друго бягство през юни, когато затворник използва люлка, инсталирана за строителни работи, за да избяга през покрива.

На 1 август в пренаселения затвор са държани 3922 души, включително жени и непълнолетни, което е заетост от 137,5%, според данни на министерството на правосъдието, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Иран освобождава петима американци след сделка със САЩ 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес