Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гърмят на метри от цевта": Украйна се оплаква от лоши боеприпаси от Запада

30 септември 2024, 07:30 часа • 3229 прочитания

Кошмар за всеки артилерист е снаряд да експлодира не на километри върху вражеските позиции, а веднага щом напусне дулото на оръдието, пише немското издание Handelsblatt. Това са точно ситуациите, с които се сблъскаха войниците от украинската армия при работа с артилерийски снаряди, някои от които бяха доставени като част от чешката инициатива за намиране на боеприпаси за Украйна, но немалко от които са произведени в САЩ.

През август украинското правителство информира чехите за случаи на преждевременно детониращи снаряди. "По време на бойното използване на горепосочените снаряди" е имало "многобройни експлозии на разстояние от 20 до 60 метра от цевта", "в резултат на което са ранени хора и са повредени артилерийските системи", се казва в писмо от украинска страна, което е получено в редакцията на Handelsblatt.

Според текста на документа причината за неизправността са старите предпазители M515 и M51A5, разработени по време на Втората световна война. Според украинската армия при доставката на почти 35 000 артилерийски снаряда процентът на преждевременна детонация е бил 0,05%, тоест 5 от всеки 10 000 изстреляни от украинските въоръжени сили снаряди са избухнали преждевременно. Още: Русия планира почти 3 милиона артилерийски снаряда за една година

Тези инциденти привлякоха вниманието към чешката инициатива за обществени поръчки. Без достатъчно артилерийски боеприпаси украинската армия няма да може да устои на атаките на превъзхождащите по огнева мощ руски сили.

През февруари чешкото правителство предложи да купи 800 000 артилерийски боеприпаса на световния пазар и да ги достави на Украйна на фона на временни затруднения с доставките от западните съюзници. Няколко страни, подкрепящи Украйна, се присъединиха към тази инициатива. Така Германия участва като най-голям донор, финансирайки доставката на около 180 000 боеприпаса. Handelsblatt наскоро съобщи, че германското правителство може да е платило неоправдано висока цена за тях.

В отговор на запитване относно инциденти с преждевременно експлодирали снаряди чешкото министерство на отбраната обясни, че е имало "малък брой" технически проблеми с артилерийски боеприпаси. Проблемите обаче били разрешени в сътрудничество с доставчиците. Освен това всички партньори в инициативата са съответно информирани. След като анализът на причините за грешките беше представен на вниманието на украинските партньори, не бяха докладвани нови инциденти. Още: Провал на ЕС със снарядите за Украйна? Еврокомисар даде рецепта за поправителен

Огневата мощ на Русия

Чешката компания CSG, чийто филиал Excalibur Army е един от най-важните доставчици на боеприпаси за Украйна, също признава наличието на провали. Само някои от тях обаче се отнасят до боеприпаси, доставени като част от чешката инициатива. Подобни случаи са регистрирани с артилерийски снаряди от същия тип, изпратени от друг съюзник. През август украинците информираха и командването на сухопътните сили на САЩ в Европа за наличието на проблеми.

В отговор на запитване Бундесверът заяви, че не използва предпазители от моделите M515 и M51A5. Според служител на германското министерство на отбраната също няма общо правило за това какъв процент откази трябва да се очакват при използване на артилерийски боеприпаси в бойни условия. Честотата на грешки зависи от няколко фактора, като например използвания заряд или предпазител.

CSC също така отбеляза, че в някои случаи е използвана неподходяща комбинация от компоненти на артилерийския снаряд - например неподходящи предпазители, които биха могли да причинят експлозията. Още: WSJ: Япония може да компенсира САЩ за снарядите, които отиват към Украйна

Проблемите обаче могат да бъдат свързани и с факта, че съюзниците са доставяли боеприпаси на Украйна, част от които са били съхранявани в складове твърде дълго. Например Сметната палата на Обединеното кралство разкри факта, че Великобритания е изпратила оборудване във военни зони, което иначе би трябвало да бъде бракувано, както съобщава Financial Times. Доставянето на такива оръжия на Киев позволи на Лондон да спести разходи за обезвреждането им.

В самото начало на войната източноевропейските страни от НАТО предоставиха на Украйна танкове, гаубици и друго оборудване от собствените си резерви, част от които бяха съхранявани от съветско време и бяха в лошо състояние. Подобни доставки обаче бяха направени, защото западните партньори дълго време отказаха да доставят своето модерно оборудване, освен това украинците познаваха източноевропейската техника и оръжия.

Според Министерството на отбраната на Чехия повече от два милиона боеприпаса с голям калибър и около 22 милиона с малък и среден калибър вече са доставени в Украйна като част от инициативата за доставка на боеприпаси. В писмото, което посочва неизправностите, украинската страна директно признава важността на предприетите от чехите стъпки. Още: Полша има нов план за още повече оръжия за Украйна

Огневата мощ на руската армия е сериозна причина, поради която руснаците успяха да постигнат бавен, но стабилен напредък в Донбас през последните месеци. Затова за Украйна е изключително важно да организира доставките на боеприпаси.

Значителна част от боеприпасите, закупени по чешката инициатива, най-вероятно ще дойдат от Турция. Наскоро обаче стана известно, че боеприпаси от Индия са достигнали Украйна, макар че Делхи се опитва да избегне разрив с Москва. Според "Ройтерс" Индия първоначално е доставяла боеприпаси на клиенти в Европа, но не е известно какви посредници са участвали.

Още: Украйна изстрелва толкова снаряди на ден, колкото малка държава произвежда за година

Липса на прозрачност

Чешката инициатива за доставка на боеприпаси напоследък беше в центъра на много дискусии. Членовете на чешкото коалиционно правителство разкритикуваха непрозрачните политики за обществени поръчки на инициативата за доставки. Лукаш Вагенкнехт от Чешката пиратска партия каза, че именно поради липсата на прозрачност в процеса на възлагане на обществени поръчки финансираните от Германия боеприпаси са закупени на значително по-висока цена, пише Handelsblatt.

Чешкото министерство на отбраната категорично отхвърли обвиненията. Органът, отговорен за реализирането на инициативата, е действал само като посредник, получавайки търговски предложения от определена група доставчици, според отговор на запитване от Handelsblatt. Страните донори сами решават от кого да купуват и на каква цена. На работно ниво се осъществяват ежедневни контакти както с Украйна, така и със съюзниците, инициативата за боеприпасите се обсъжда и в рамките на Контактната група за Украйна и в други формати.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес