Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Година от бунта на Пригожин: Къде са вагнеровците и служат ли вярно на Путин?

23 юни 2024, 16:30 часа
Реклама

Русия на практика е ликвидирала и заменила частната военна компания "Вагнер" в годината, в която наемниците на Евгений Пригожин шокираха света с бунта си срещу Кремъл и диктатора Владимир Путин. Днес, на 23 юни 2024 г., се навършва една година от похода към Москва, който можеше да доведе до гражданска война, но беше прекратен в последния момент.

Още: WSJ: Евгений Пригожин е убит, ето кой стои зад покушението

Бунтът на ЧВК "Вагнер"

Евгений Пригожин - покойният лидер на паравоенната сила, загина при странни обстоятелства в самолетна катастрофа в руското небе на 23 август 2023 г. - точно два месеца след края на бунта.

Пригожин влезе в Русия от Украйна на 23 юни 2023 г. и превзе южния град Ростов след месеци на нарастващо напрежение с военните лидери в Москва - най-вече с тогавашния военен министър Сергей Шойгу. След това "Вагнер" започнаха краткотрайно настъпление към столицата, без да срещат почти никаква съпротива. "Походът за справедливост", както го нарeче Пригожин, приключи внезапно на следващия ден. Основният фактор бе беларуският диктатор Александър Лукашенко, който договори примирие между Путин и Пригожин, както и преместване на вагнеровците на територията на Беларус.

Само два месеца по-късно самолетът на Пригожин се разби и това постави бъдещето на групата в неяснота.

Още: Замитане на следите: Какво става с разследването за смъртта на Евгений Пригожин? (ВИДЕО)

Вагнеровци се вляха в Росгвардия

Д-р Сорча МакЛиъд - член на работната група на ООН по въпросите на наемниците и преподавател в Университета в Копенхаген - казва пред BBC, че бившите отряди на "Вагнер" са се разпръснали из цялата руска държава.

""Вагнер" може и да не съществува точно в този вид, в който е съществувал преди, но негова версия - или дори версии - продължават да съществуват. Налице е този вид разпръскване в руската държава, така че няма един общ човек, който да ги контролира. Групата "Вагнер" беше изключително важна в геополитически и икономически план за Русия, така че тя никога нямаше да изчезне, както предполагаха някои хора", добавя тя.

Още: "Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

В продължение на години силите на Пригожин са ценен и отричан инструмент за руските операции в Африка и Сирия. Но именно в Украйна, когато конвенционалните сили на Москва се опитаха да пробият отбраната на Киев, Пригожин и "Вагнер" излязоха наяве. В края на 2022 г. и началото на 2023 г. ЧВК бе ключов фактор за малкото победи на Русия на бойното поле. Силите ѝ, съставени предимно от бивши затворници, успяха да превземат източния град Соледар, преди да се окопаят в месеци на интензивни боеве в месомелачката Бахмут.

Според Съвета за национална сигурност на САЩ - в пиковия си момент "Вагнер" е разполагала с около 50 000 наемници в Украйна. Сега експертите твърдят, че операциите на ЧВК в нападнатата от Путин страна са били подчинени на други руски държавни и паравоенни части. Наскоро един от бившите командири на "Вагнер" заяви пред руската служба на BBC, че на наемниците е било наредено "да се присъединят към Министерството на отбраната" или да си тръгнат.

Служители на британското разузнаване предполагат, че някои от пехотните части на групировката са били включени в състава на Росгвардия. Създаденото през 2016 г. подразделение е описвано като "частната армия" на Путин и се контролира от бившия му бодигард Виктор Золотов.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че елементите на "Вагнер" са започнали да преминават под контрола на Националната гвардия през октомври 2023 г. Наричани "доброволчески формирования", бившите войници на ЧВК е трябвало да бъдат изпратени в Украйна на шестмесечни договори и в Африка на деветмесечни договори.

Антон Елизаров - дългогодишен член на "Вагнер", за когото се твърди, че е командвал кървавите операции на наемниците в Бахмут - потвърди това. Във видеоклип, публикуван в канал в Телеграм, свързан с "Вагнер", той заяви, че е присъствал на изграждането на лагер, където войниците на ЧВК ще "работят за доброто на Русия" и ще се обединят с частите на Националната гвардия в ново формирование.

Представители на Обединеното кралство заявиха, че "включването на бившите щурмови отряди на "Вагнер" в Доброволческия корпус на Росгвардия с голяма вероятност показва, че ЧВК е била успешно подчинена на гвардията, увеличавайки контрола на руската държава върху групата на вече покойния Пригожин.

Още: Измрелите вагнеровци в битката за Бахмут: Нови смайващи данни (ВИДЕО)

ЧВК "Вагнер" при Рамзан Кадиров

Други бивши отряди на "Вагнер" са се записали да се сражават със силния човек на Владимир Путин в Чечения - Рамзан Кадиров - и неговите сили "Ахмат", установи наскоро разследване на руската BBC.

Осезаем пример за упадъка на групата е съобщението, че логото ѝ е премахнато от небостъргача, който тя обитаваше във втория по големина руски град Санкт Петербург.

Още: Африка се превръща в театър на новата Студена война

Хора на Пригожин в Африка трупат ресурси за Кремъл

В дните след бунта се твърдеше, че Пригожин е сключил сделка с Путин да съсредоточи операциите на групата си в Африка, да подкрепя режими, близки на Москва, и да осигурява ресурси за Русия. Съобщава се, че след смъртта му заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров е обиколил африканските столици, уверявайки официалните лица, че услугите, предоставяни от групата, няма да прекъснат.

Още: Ексклузивно ВИДЕО показа как украински разузнавачи залавят наемници от "Вагнер" в Судан

По-рано този месец мозъчният тръст на Полския институт по международни отношения (PISM) отбеляза, че след смъртта на Пригожин "вниманието на руската държава към Африка не само не е отслабнало, но и се е засилило".

През февруари BBC се сдоби с документи, разкриващи, че Москва е предлагала на африкански столици "пакет за оцеляване" на съответния режим в замяна на достъп до стратегически важни природни ресурси - подход, ползван преди това от "Вагнер". ЧВК бе особено влиятелна в Нигер, Буркина Фасо, Мали, Централноафриканската република и др.

Снимка: Getty Images

Планът е бил предлаган от така наречената руска "експедиционна група", наречена Африкански корпус и командвана от бившия генерал от ГРУ Андрей Аверянов. Преди това той е ръководил тайни операции, специализирани в целенасочени убийства и дестабилизиране на чужди правителства. Името му е свързвано и с отравянето на Емилиян Гебрев: Популярен руски източник посочи кой е организирал отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Експерти заявяват, че Африканският корпус на практика е заменил "Вагнер" в Западна Африка. В Телеграм подразделението се похвали, че предлага на новобранците заплати до 110 000 рубли (около 1250 долара) и служба "под ръководството на компетентни командири с богат боен опит". През януари тя обяви първото си разполагане на 100 военнослужещи в Буркина Фасо. Според различни данни - други 100 са пристигнали в Нигер през април.

Още: Светът през 2023 г.: Бунтът на Пригожин и размириците в Дагестан

BBC цитира Руслан Трад - журналист и международен анализатор по въпросите на сигурността в Атлантическия съвет. Той казва, че на практика "Вагнер" се е "превърнала в Африкански корпус и сега служи изцяло за целите на военното разузнаване и на Министерството на отбраната". "В Африка тези войници правят почти същото - охраняват търговските пътища, осигуряват ресурсите, които Москва използва, за да заобикаля санкциите, и още - обслужват местните хунти и направляват потока от мигранти", отбелязва той.

Още: "Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

Синът на Пригожин го е наследил

Полският институт по международни отношения (PISM) казва, че Африканският корпус е предназначен да бъде използван "по-открито", отколкото "Вагнер" на континента - с намерението да замени западното, особено френското, влияние в Африка. Единствено в Централноафриканската република (ЦАР) "Вагнер" все още действа в някаква сянка на предишния си облик, като се твърди, че се контролира от сина на Пригожин - Павел.

"Москва е дала зелена светлина на наследника да продължи да прави това, което баща му е правил в Африка, при условие че това не противоречи на интересите на Русия", казва пред руската служба на BBC източник, който е работил с Евгений Пригожин.

Още: Фабрика за тайни: Как Пригожин и други от кръга на Путин са криели ценни активи

Миналата седмица френският вестник Le Monde съобщи, че около 1500 военнослужещи на "Вагнер" са оказали помощ на местните сили за сигурност в ЦАР при нападения срещу контролирани от бунтовниците райони.

Въпреки това PISM отбеляза, че общото значение на ЦАР в стратегическото мислене на Москва "намалява". Д-р МакЛиъд предполага, че първоначалната цел на ЧВК в Централноафриканската република е била да покаже "доказателство за концепцията", че наемническите групи могат да бъдат "използвани като успешен участник в борбата с тероризма". Това е цел, която Кремъл може би вече смята за постигната. Обаче "Вагнер" са влезли толкова навътре във властовата мрежа в ЦАР, че сега това затруднява замяната на ЧВК с новия, развиващ се Африкански корпус.

Още: Разузнавателна оценка: Путин е знаел за бунта на Пригожин и все пак е бил "парализиран"

Въпреки заплахата, която представляваше бунтът на Пригожин, неделната годишнина в Русия до голяма степен премина без инциденти.

Дан Сториев от мониторинговата група ОВД-Инфо смята, че наследството на Пригожин в Руската федерация е оскъдно. "Като цяло бунтът на "Вагнер" не е имал голяма, ако изобщо е имал някаква реална гражданска подкрепа, за да има, да речем, масови митинги за отбелязване на годишнината - може би защото не е имал истински антивоенни послания", отбелязва той. "Има хора, които организират протести в Русия, но те са фокусирани върху антивоенния активизъм и нямат нищо общо с Пригожин".

Още: Bloomberg: Русия ще запълва дупката от "Вагнер" с чеченци и осъдени престъпници

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес