Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският парламент одобри нови мерки за ограничаване на пандемията

18 ноември 2021, 15:18 часа • 1093 прочитания

В отговор на рязкото увеличаване на броя на инфекциите Бундестагът одобри ново законодателство. Изпълняващият длъжността канцлер Ангела Меркел ще се срещне с държавните ръководители, за да обсъди по-нататъшни действия, тъй като пандемията заплашва да излезе извън контрол.

Днес Бундестагът гласува набор от мерки, предложени от партиите, които вероятно ще съставят следващото федерално правителство. Те гласуваха да не се удължава срокът на действие на "епидемиологичната обстановка" след изтичането ѝ на 25 ноември, съобщава „Дойче веле“.

Тя беше въведена през март 2020 г. като правно основание федералното правителство на Германия да може да предприема действия на национално равнище, като например да налага ограничения за пътуване. Партиите, които ще сформират следващото правителство, предложиха нов набор от разпоредби, които все още трябва да бъдат одобрени от Бундесрата, горната камара на парламента.

Плановете включват задължителни ежедневни тестове за служителите и посетителите на домовете за възрастни хора, независимо дали са били ваксинирани или не. Те включват също така "правила 3G" ("geimpft, genesen, getestet"), изискващи от хората да представят доказателство за пълно ваксиниране или възстановяване или валиден отрицателен тест за COVID за работните места и в обществения транспорт. Ще бъдат възстановени и правилата за работа от дома.

Шестнадесетте провинции на Германия ще могат да запазват и въвеждат защитни мерки. Те включват ограничаване или забрана на развлекателни, културни и спортни събития, забрана за влизане в здравни заведения и за продажба и публична консумация на алкохол, както и затваряне на университети.

Мерките няма да включват затваряне на училища, общи ограничения за пътуване или задължителна ваксинация. Новото законодателство включва въвеждането на строги наказания до пет години затвор за фалшифициране на документи и сертификати за коронавируса. Фалшифицирането на т.нар. ваксинални паспорти се превърна в голям проблем в Германия, според полицията разкри, че такива фалшиви документи могат да бъдат продадени за до 400 евро.

Гласуването се разглежда като първо голямо изпитание за коалицията на лявоцентристките Социалдемократи (СДП), Зелената партия и неолибералните Свободни демократи (СвДП), които трябва да заменят голямото коалиционно правителство на Ангела Меркел на дясноцентристките Християндемократи (ХДС/ХСС) и СДП. Приемането на законодателството се усложнява от факта, че коалиционните преговори продължават и старото правителство технически остава на власт в качеството си на служебно.

По време на разгорещените дебати в Бундестага Сабине Дитмар от СДП хвърли вината за настоящата ситуация върху отиващото си правителство, ръководено от ХДС, което не е предприело действия за ограничаване на инфекциите чрез ефективно насърчаване на ваксинацията.

Но ХДС се противопоставя, като поиска удължаване на срока на действие на извънредните разпоредби, които в голяма степен определиха реакцията на пандемията в Германия.

Щефан Щраке обвини бъдещото ново коалиционно правителство, че е направило "първата си грешка".

"Броят на случаите се увеличава - а вие намалявате ограниченията. Това е грешка", каза той, обръщайки се към бъдещите коалиционни партии. "Всичко това означава, че нямате план за пандемията."

Марко Бушман от СвДП настоя, че удължаването на срока на действие на специалните разпоредби след 25 ноември би имало смисъл само ако правителството иска да въведе цялостно затваряне на предприятия или блокиране, включително затваряне на училища. Бушман настоява, че това е нещо, на което СвДП категорично се противопоставя.

Ситуацията е особено трудна там, където процентът на ваксинираните е нисък, а процентът на заразените - висок, каза Бушман. Такъв е "особено случаят в Саксония и Бавария".

Тино Хрупала, председател на крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия" изрази скептицизъм по отношение на това доколко ваксините са помогнали. В неговата партия членуват значителен брой скептици по отношение на ваксините и отричащи коронавируса.

Междувременно 16-те премиери на провинции се събират днес следобед, за да потърсят единен подход към правилата и ограниченията за коронавируса, на фона на разнородните стратегии в цялата страна. Очаква се те да обсъдят въпроси като правилата за достъп до обществени услуги, праговете за предупреждение за болничен капацитет и начините за увеличаване на ваксинационната квота на Германия, която е едва около 68%.

Канцлерът Ангела Меркел отдавна подкрепя по-строги мерки за ограничаване на пандемията. Преди срещата тя определи настоящата ситуация с пандемията като "драматична".

"Четвъртата вълна връхлита страната ни с пълна сила", добави тя и определи днешната среща като "отдавна закъсняла". На срещата присъства и вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц от СДПГ, който вероятно ще наследи Меркел на канцлерския пост.

За 24 часа в цялата страна са регистрирани повече от 65 000 нови случая на заразяване. Здравните служители предупреждават, че броят им вероятно ще се увеличи поне двойно.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес