Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия ще обучава младежи за работа при бедствия и здравни кризи

06 април 2021, 17:34 часа • 1156 прочитания

Германските военни стартираха доброволна програма за младежи. Доброволците ще бъдат обучени да оказват подкрепа по време на следващото природно бедствие или здравна криза, съобщи Дойче веле.

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер стартира нова програма за доброволна военна служба във вторник.

„Доброволна военна служба в националната сигурност“ има за цел да привлече младите хора да вземат една почивна година преди започване на обучението или кариерата си. Тя бе обявена за първи път миналото лято под мотото: „Вашата година за Германия“.

Обучението по програмата започна официално във вторник с 325 доброволци, от които 52 жени.

„Стигнахме до тази програма, след като видяхме, че има млади хора, които се интересуват от присъединяване към Бундесвера, но не искат да се обвързват“, каза Крамп-Каренбауер по време на пресконференция.

Планът предизвика голям интерес, като около 9000 души кандидатстваха за 1000 места, които са на разположение тази година, заяви министерството на отбраната. От тях 20% са жени.

Проектът беше обявен за първи път след избухването на пандемията на коронавирус и има за цел обучение, което съчетава „борба и помощ“. Доброволците ще започнат своята служба с тримесечно военно обучение на 13 места в Германия. След това те ще участват в специализирано обучение, за да научат как да защитават сгради, депа и мостове, съобщи Tagesschau.

След седеммесечно обучение доброволците ще бъдат ангажирани да служат в продължение на пет месеца в някакъв момент през следващите шест години. Тогава техните умения може да се използват, когато се стигне до природни бедствия - или по време на следващата пандемия.

Програмата има и своите критици в Германия. Благотворителните организации смятат, че се справят с планираното използване на доброволци от военните, услуга, която те смятат за по-подходяща за гражданското общество.

Други подчертаха проблема с предлагането на шанс на хора на 17 години да държат огнестрелно оръжие.

Германското наименование на програмата включва и термин с крайнодясна конотация („Heimatschutz“ или „защита на отечеството “), не е много добре дошло според мнозина, като се има предвид продължаващият проблем с неонацистите в Бундесвера.

Министърът на отбраната защити използването на противоречивия термин, като заяви, че грешката би била да се даде възможност на крайната десница да го присвои.

Генерал-лейтенант Маркус Лаубентал каза, че доброволците ще бъдат проверени, за да се предотврати присъединяването на крайнодесните екстремисти към програмата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес