Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия е готова с "Оперативен план" в случай на война с Русия

13 юли 2024, 19:36 часа • 3681 прочитания

Бундесверът е разработил "Оперативен план за Германия" (OPLAN DEU) в случай на евентуален военен конфликт с Русия. Берлин "има още много работа за вършене", казва генералният инспектор на германските въоръжени сили Карстен Бройер на среща с възпитаници на военно училище, но трябва да е напълно готов до 2029 г., пише Bild, цитиран от опозиционното беларуско издание "Хартия-97%".

Ако ситуацията на източния фланг на НАТО ескалира, там ще трябва да бъдат прехвърлени 800 хиляди войници от пристанищата на Нидерландия, Белгия и Германия в рамките на три до шест месеца, а заедно с тях и 200 хиляди превозни средства и тежка техника, пише също Der Spiegel на 12 юли. Става дума за колона с дължина около 13 хиляди км.

Още: НАТО има нужда от 35 до 50 бригади, за да се защити от Русия

Ключова роля за снабдяването на източния фланг ще играе магистрала А2 между град Оберхаузен в Северен Рейн-Вестфалия и околовръстния път на Берлин. Въпреки това, както отбелязва Der Spiegel, мостът при Хоенварте през река Елба северно от Магдебург, дълъг почти 1,2 хиляди километра, ще се превърне в едно от тесните места - в случай на саботаж или ракетна атака, магистрала A2 ще бъде напълно парализирана.

Още: Москва заговори за "пряка конфронтация" Русия-НАТО в Черно море

Основната задача на Германия в OPLAN DEU ще бъде да осигури разполагането и доставката на гориво, храна и лекарства за войските на НАТО. "Много пътища и железопътни линии, както и пристанищната инфраструктура, ще трябва да се използват за военни цели и няма да се използват за граждански транспорт", цитира още изданието документа на германското министерство на отбраната.

Още: Столтенберг: 500 хил. войници на НАТО са в пълна бойна готовност

Още: На НАТО ще се наложи да участва във войната в Украйна, да е наблюдател зад кулисите не става: Френски експерт

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес