Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

FT: Украйна ще ползва Курск като разменна монета при преговори с Тръмп и Путин

14 август 2024, 12:00 часа • 2795 прочитания

Украйна се готви да "търгува" с потенциалния президент на САЩ в лицето на Доналд Тръмп, като изолзва за разменна монета превзетото в руската Курска област, твърди Financial Times.

Каква е целта на операция "Курск"?

Неяснотата относно стратегическите цели на първото нахлуване на руска територия след Втората световна война има смисъл - тя държи врага в неизвестност.

"Несигурността е най-добрият начин да се избегне притискането в ъгъла, ако нещата не вървят по план", казва пред изданието Николай Белесков - научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания, част от украинския Департамент за военна политика.

Анализатори в областта на отбраната и украински войници предлагат свои собствени обяснения за операцията:

  • изтегляне на руските войски от фронта в Украйна, където украинските сили бавно губят позиции;
  • да се възстанови вярата в настъпателните способности на Украйна;
  • използване на руската територия като лост за влияние при евентуални преговори с Москва.

Още: Руснаците строят укрепления чак на 45 км от границата, готови да отстъпват (СНИМКИ)

Преговори с Тръмп - Украйна има нов коз

Нахлуването в Курск като "разменна монета" в бъдещите преговори е най-убедителната стратегическа цел на Украйна, но и най-опасната, пише Financial Times.

Киев знае, че ще бъде подложен на натиск да преговаря за прекратяване на войната, особено ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом след президентските избори през ноември. В дипломатически план Украйна се опитва да се активизира, като прокарва своя собствена формула за мир и обещава международна мирна конференция с покана към Русия до 5 ноември.

Още: Засилени мерки за сигурност в Москва, следят за проникване на диверсанти в Кремъл

Снимка: Getty Images

Тръмп се похвали, че щял да донесе мир в Украйна за една нощ - никой обаче не знае как. Няколко негови бивши служители и съветници предположиха, че "мирът на Тръмп" може да включва териториални отстъпки в замяна на значителни западни гаранции за сигурност: Планът на Тръмп за Путин: Кремъл се радва, а трябва ли?

Още: Лагерът на Тръмп показа план за мир - ще принуди и Русия, и Украйна да преговарят

Киев и много от европейските му съюзници са обезпокоени, че администрацията на Тръмп ще принуждава Украйна да сключи несправедлив и нестабилен мир под заплахата от прекратяване на американските оръжейни доставки. Киев няма сили да спечели при сегашното ниво на военна подкрепа от страна на Запада и при мобилизирането на ресурси от страна на самата Украйна. Макар че "се признава", че европейците ще трябва да направят повече за въоръжаването на Украйна, "няма смислено обсъждане на възможностите", казва високопоставен европейски служител пред FT.

Още: Зеленски: Украйна контролира 74 населени места в руската Курска област (ВИДЕО)

Повечето западни държави казват, че искат Киев да има най-силната позиция при преговорите. Преди офанзивата в Курска област, започнала на 6 август, Украйна имаше малко краткосрочни възможности, защото губеше позиции на източния фронт. Сега Киев може да разполага с руска земя, която да размени.

Това може да се хареса на украинската общественост, която е все по-отворена към преговори с Русия, но все още в голяма степен се противопоставя на териториалните отстъпки.

Още: Тръмп повтори опорките си пред Мъск: Путин жадуваше Украйна, но Байдън го подтикна към война (ЗАПИС)

Най-сложната задача

Само че ако Украйна иска да търгува със земята, която е заграбила от Русия, тя трябва да я задържи дотогава. Цената в случая може да се окаже твърде висока. Инвазията на Украйна ще трябва да бъде подкрепена от сложна логистична операция, както и от ротация на войските и резерви, които на изток липсват.

Украински военни служители и западни анализатори се притесняват, че преместването на ограничените ресурси към Курск ще затрудни Украйна да задържи стратегически важните си позиции в Донецка област. Руският напредък там продължава през последните дни - в Покровското направление, по традиция, е най-горещо (научете повече в дневния обзор на Actualno.com за войната в Украйна).

Киев рискува политически да прекали с новата си офанзива, както направи по време на обречената защита на Бахмут миналата година, прогнозира FT.

Финландският анализатор Емил Кастехелми също се пита какво може да постигне Украйна, ако изразходва повече жива сила и техника, за да превземе още гранични селища в посока Курск. "Ползата от това, че просто ще контролира повече земя, е ограничена", пише той в профила си в X.

Изглежда, Володимир Зеленски вярва, че ползите си заслужават риска. Всичко много ще зависи от мащаба на руския отговор.

Още: Украйна засипа Русия с дронове - най-мощната украинска атака досега (ВИДЕО)

Източник: Financial Times

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес