Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Френските военни да се предадат": Плакати пред посолството на Франция в Москва (СНИМКА)

04 юни 2024, 16:19 часа •
Реклама

Пред френското посолство в Москва вече са разлепени плакати с призив на руски език френските военни да се предадат като военнопленници.

На плаката е изобразен командирът на френската SS дивизия „Карл Велики“ Едгар Пюо, който е убит от съветските войски през 1945 г., пишат контролираните от Кремъл медии, като предоставят и снимки. Конкретната дивизия е формирана през септември 1944 г. от френски колаборационисти, много от които дотогава вече са служили в различни други германски части.

Отдолу на плаката с големи букви е отпечатано на руски и френски език: „Призовете “Волга“ 149.200“. Радиочестотата 149.200 и повиквателната „Волга“ са създадени от руската армия за украински и чуждестранни войници, които искат да се предадат.

Още: Зеленски обеща на французите: Френските войници няма да умират в Украйна (ВИДЕО)

Има ли френски военни в Украйна?

Руската пропаганда обаче не дава обяснение за какви точно френски военни става въпрос. През последните дни се разпространяват кадри от медии, контролирани от диктатора Владимир Путин, според които френски военен е бил забелязан да се сражава в подкрепа на Украйна.

Още: Въпреки страха: САЩ допуснаха пращане на натовски военни инструктори в Украйна

Темата беше повдигната, след като през февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи в бъдеще в Украйна да бъдат пратени сухопътни западни войски. По-късно Макрон представи и конкретен план кога Париж би пратил свои военни: Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции".

В края на май главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирски заяви, че Франция планира да прати инструктори в Украйна за обучение на военните. После обаче властите в Киев оттеглиха съобщението си, че в страната скоро ще пристигнат инструктори от Франция. От Украйна посочиха, че все още водят преговори по въпроса с Париж и други съюзници.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес