Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция иска да се обсъди разполагането на "неядрени сили" в Украйна

22 октомври 2024, 10:43 часа • 718 прочитания

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню заяви, че е необходимо да се обсъди въпросът за разполагането на „неядрени сили за възпиране“ в Украйна, за да се поддържат гаранциите за прекратяване на огъня след сключване на мирен договор.

„Представете си прекратяване на огъня или сключване на мирен договор. Ще разберете, че въпросът за разполагането на неядрени възпиращи сили на украинска територия, за да може да се отблъсне нова заплаха от Русия, очевидно е въпрос, който трябва да бъде разгледан“, каза той за LCI.

Още: Полша не иска да е резерва - настоява за достъп до секретната част на "Плана за победа" на Зеленски

Какъв е планът на Зеленски за неядрено възпиране?

Една от точките в "Плана за победа“ на украинския президент Володимир Зеленски е разполагане на чуждестранни неядрени сили за възпиране на украинска територия: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия.

Снимка: president.gov.ua

Наскоро Зеленски подчерта също така, че в разговора си с Доналд Тръмп през септември е казал на кандидата на републиканците за президент на САЩ, че "Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие". Темата впоследствие беше преувеличена от германския таблоид BILD, който писа, че Украйна сериозно обмисляла възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие - нещо, което от офиса на украинския президент отрекоха.

Лекорню: Украйна в НАТО - това зависи от САЩ

Франция подкрепи първата точка от плана на Зеленски - покана на страната в НАТО, но САЩ и Германия засега са доста сдържани по темата.

Въпросът за поканата на Украйна да се присъедини към Алианса, зависи от това кой ще спечели изборите в САЩ на 5 ноември, смята Лекорню. „Всичко зависи от това коя администрация ще бъде в Белия дом. Във Франция нямаме нищо против по принцип (за членството на Украйна - бел. ред.)", каза той, цитиран от РБК-Украйна.

Още: Френският външен министър: Победа на Русия в Украйна би предизвикала хаос

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес