Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция е предотвратила нов терористичен акт

22 декември 2015, 19:38 часа • 6168 прочитания

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов съобщи, че е осуетен план за терористично нападение и са арестувани двама души в региона на град Орлеан, намиращ се южно от столицата Париж. Това предаде AFP.

„Планирана атаката срещу представители на силите за сигурност в региона на Орлеан беше осуетен миналата седмица от френската агенция за контраразузнаване DGSI“, каза министърът.

По думите му двамата мъже са арестувани на 19 декември. Те са френски граждани на възраст между 20 и 24 години. По-големият има досие в полицията за дребни престъпления.

Полицейски източник съобщи пред АФП, че задържаните са от Мароко и Того. „Те са били в контакт с френски джихадист в Сирия и разследването трябва да установи дали той е наредил атаките. Един от двамата арестувани е признал, че планирали атаки срещу военни, полицаи и държавни представители”, заяви Казньов.

3414 души са били върнати от френската граница след обявяването на извънредно положение заради кървавите атентати в Париж. „Те са получили отказ за влизане в страната заради риск за сигурността и обществения ред”, съобщи министърът.

След терористичните атаки в Париж на 13 ноември, при които загинаха 130 души, Франция въведе извънредно положение. Правомощията на полицията и службите за сигурност бяха значително разширени.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес