Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия отваря за САЩ 15 от военните си бази

01 юли 2024, 17:43 часа • 1359 прочитания

Финландският парламент единодушно одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със САЩ. Съгласно него Финландия ще отвори 15 от своите военни бази за потенциално използване от американските сили и ще позволи на Щатите да внасят отбранително оборудване и други материали, а и да водят военни.

Освен това споразумението предвижда създаването на определени военни зони, които ще включват съоръжения, до които ще има достъп само американски персонал. Документът създава рамка за дейностите на САЩ и за по-постоянно присъствие във Финландия.

Още: Военни бази на САЩ в Европа са в повишена готовност от терористична заплаха

Противопоставяне

Депутатът Анна Контула ("Левица") внесе предложение, в което призовава народните представители да отхвърлят споразумението, но тя не получи подкрепа.

По време на дебата в петък депутатите изразиха широко одобрение на условията на договора, предаде местната медия Yle.

През юни Комитетът по конституционно право на Финландия заяви, че споразумението ще трябва да бъде одобрено с мнозинство от две трети в парламента, тъй като засяга няколко аспекта на финландската Конституция.

Още: Сериозно нарушение: 4 руски изтребителя и бомбардировача са навлезли във въздушното пространство на Финландия

Министърът на отбраната Анти Хекянен заяви, че документът представлява значително задълбочаване на отношенията между Финландия и САЩ. Съединените щати имат подобни споразумения с повече от 20 държави.

Финландия започна да преговаря за сделката с Вашингтон, след като подаде молба за членство в НАТО през май 2022 г., предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна няколко месеца по-рано. Хелзинки вече е пълноправен член на Алианса заедно с Швеция.

Още: Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес