Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски министри: Грузия да гарантира честни и свободни избори

15 октомври 2024, 18:49 часа • 458 прочитания

Министрите по европейските въпроси на Германия, Франция и Полша - Анна Люрман, Бенжамен Хадад и Адам Шлапка - призоваха грузинските власти да гарантират произвеждането на свободни и честни избори, зачитайки стремежа на грузинските граждани за присъединяване към Европейския съюз.

В отворено писмо, цитирано от Франс прес, министри изразяват безпокойство за европейското бъдеще на Грузия преди парламентарните избори в страната на 26 октомври. 

Писмото е озаглавено "Европейското бъдеще е във вашите ръце", пише БТА. 

Още: Демокрацията в Грузия е застрашена, алармират евродепутатите

Кой разделя обществото

Грузия е разделена между руското и западното влияние. На тези избори се очакват близки резултати между консервативната проруска управляваща партия и проевропейските опозиционни партии, отбелязва АФП. Според агенцията именно спорните законодателни инициативи на сегашните управляващи от "Грузинска мечта" са спрели процеса по присъединяването към ЕС.

Председателят на грузинския парламент преди няколко дни обнародва спорен закон, който ограничава правата на хората с различна сексуална ориентация. С този ход "Грузинска мечта" затвърди своя консервативен курс, след като през лятото беше прието законодателство за пресичане на дейността на "чуждестранните агенти", сходно с действащите разпоредби в Русия.

Министрите от Германия, Франция и Полша изтъкват в писмото си, че процесът по присъединяване на Грузия към ЕС, което е залегнал в конституцията на страната, е бил спрян именно заради провежданите политики.

Още: Минус 121 млн. евро за Грузия: ЕС я лишава от тях заради отстъпление на демокрацията

Дезинформация и лъжи

Европейските министри осъждат "пропагандата, кампаниите за дезинформация и откровените лъжи", които по думите им някои грузински политици използват срещу Запада.

"Нека бъдем ясни: очакваме с нетърпение да ви приемем в нашето европейско семейство - като член на ЕС", казват тримата европейски политици в своето обръщение към грузинските граждани.

Те подчертават, че Грузия е европейска, плуралистична и демократична страна с многостранна политическа сцена, динамично гражданско общество и разнообразен медиен пейзаж. Напомнят също, че през 2023 г. Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС и подчертават, че "вратата е отворена и ще остане отворена“.

Бъдеще за грузинските деца

"Грузинците трябва да могат да изберат бъдещето, което искат за себе си, за своите деца и за децата на своите деца. Надяваме се, че това ще бъде избор на европейското бъдеще за Грузия. Бъдещето на Грузия е във вашите ръце", завършват съвместното си писмо министрите от Германия, Франция и Полша.

Русия, от своя страна, обвини Запада в намеса в изборите в Грузия, отбелязва АФП.

Още на 10 октомври министрите на външните работи на Франция Жан-Ноел Баро, на Германия Аналена Баербок и на Полша Радослав Шикорски излязоха с общо изявление, в което призоваха грузинските власти да гарантират, че предстоящите избори в Грузия ще бъдат свободни и честни.

"Надяваме се, че грузинското правителство ще се ангажира отново с изпълнението на приоритетите за реформи, определени от статута на страната като кандидат за членство в ЕС“, подчертаха те и добавиха, че са готови да продължат да подкрепят грузинското общество по пътя към европейското бъдеще.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес