Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евакуираха френско-швейцарското летище поради съображения за сигурност

26 юли 2024, 13:57 часа • 888 прочитания

В петък, 26 юли, френско-швейцарското летище Базел-Молюз-Фрайбург беше временно евакуирано от съображения за сигурност. Това се случи само часове след като палежи нарушиха функционирането на френската железопътна мрежа преди церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Още: Преди началото на Олимпиадата: Умишлени пожари спряха жп линии във Франция

"От съображения за безопасност се налага терминалът да бъде евакуиран и в момента е затворен. Полетните операции са временно преустановени. От пътниците се изисква да се свържат с авиокомпанията си за информация относно техния полет", гласеше първоначалното съобщение на летището.

Полетите вече са подновени

В изявление на своя уебсайт около 2 часа по-късно летището EuroAirport Базел-Молюз-Фрайбург обяви повторното си отваряне. „Летището отново отвори врати и постепенно се възстановяват полетните операции. От пътниците се изисква да се свържат с авиокомпанията си за информация относно техния полет“.

Няколко френски летища, включително и EuroAirport, трябваше да бъдат евакуирани в края на миналата година поради поредица от фалшиви бомбени заплахи, припомня Le Monde.

EuroAirport, което се намира от френската страна на границата близо до Базел, посрещна осем милиона пътници през 2023 г.

Евакуацията се наложи в момент, когато френските власти издирваха извършителите на палежите на мрежата от високоскоростни влакове, които нарушиха пътуването на стотици хиляди хора. Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж ще започне в петък вечерта.

Международното летище е в административната община Сен-Луи, във френския Елзас - част от тринационалния еврорайон Базел. Намира се на 4,7 км западно от триточковия пункт на Франция, Германия и Швейцария, на 3,5 км северозападно от град Базел на 20 км югоизточно от Молюз във Франция и на 46 км южно-югозападно от Фрайбург, Германия. Летището се администрира съвместно от Франция и Швейцария и се управлява от международна конвенция от 1949 г.

Още: Дните до Париж 2024 изтекоха! Какво предложи олимпийската ни рубрика за 365 дни?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес