Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония дава ракети Javelin на Украйна, направи план как съюзниците да помагат (ВИДЕО)

14 декември 2023, 16:07 часа • 2483 прочитания

Правителството на Естония подкрепи предложението на министъра на отбраната Хано Певкур за дългосрочна помощ за Украйна и обширен военен пакет в борбата срещу руската агресия. Помощта включва противотанкови ракети Javelin, плавателни съдове и друго крайно необходимо оборудване.

Още: Трите оръжия, които промениха хода на войната в полза на Украйна (ВИДЕО)

Какво друго влиза в пакета?

Освен голямото количество противотанкови ракети Javelin най-новият пакет от помощи включва също картечници, боеприпаси за леко въоръжение, различни превозни средства и плавателни съдове, както и водолазно оборудване. Точните количества не са публични от съображения за сигурност. Заместващата стойност на пакета е близо 80 милиона евро, съобщи Министерството на отбраната в Талин.

"Този пакет от помощи е съставен с цел максимална полза за Украйна, без да се накърнява собствената отбранителна способност на Естония. Ние подменяме необходимите запаси", обясни Певкур.

Още: Норвегия ще прехвърли на Украйна допълнителни NASAMS и 800 милиона долара хуманитарна помощ (СНИМКИ)

Киев ще победи само с подкрепа от съюзниците

"Точно както естонските ракети Javelin изиграха решаваща роля миналата година в защитата на Киев и вдъхновиха други държави да подадат ръка на Украйна, нашата цел с този обширен пакет от помощи е да покажем, че борбата на Украйна за свобода може да успее само ако съюзниците продължат да помагат на украинците", заяви Певкур.

"Руският режим залага на това, че свободният свят ще се откаже от подкрепата си за Украйна. За да пречупим погрешната калкулация на престъпния руски режим, трябва да изпратим стратегическо послание - ще продължим да оказваме значителна и постоянна подкрепа на Украйна, докато тя не спечели войната. Това, което е заложено на карта, не е само сигурността на Украйна, но и естонската, трансатлантическата и глобалната сигурност като цяло", каза министърът на отбраната.

Още: Естония и Финландия настояват за дългосрочна военна подкрепа за Киев

Естония с план колко да отделят съюзниците на Киев

Освен това анализаторите в Министерството на отбраната са изготвили дискусионен документ за създаване на трансатлантическа сигурност. Документът включва изчисления, които показват, че за да се осигури победа за Украйна и загуба за Русия, е достатъчно поддръжниците на Украйна да отделят 0,25% от своя БВП за Киев годишно.

През следващите четири години Естония е готова да отдели 0,25% от своя БВП за военна помощ за Украйна и ще използва средствата от бюджета за отбрана, за да финансира помощта.

"Украйна се сражава и за нас и всяка унищожена с наша помощ военна машина е стъпка към намаляване на руската заплаха към Европа. Затова трябва да сме готови да подкрепим Украйна в дългосрочен план, а също така да покажем на нашите съюзници, че където има желание, има и начин да се помогне на Украйна", обясни Певкур.

С добавянето на най-новия пакет за военна помощ, от 2022 г. насам Естония е предоставила на Украйна военна помощ на стойност 500 млн. евро, което възлиза на около 1,4% от БВП.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес