Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган подлъгва Сърбия – кремълската пропаганда в опит да пази Белград в своя орбита

15 октомври 2024, 11:05 часа • 1010 прочитания

С едната ръка "турският султан Ердоган" угощава Вучич в Истанбул, докато с другата се задълбочава турско-косовското военно сътрудничество. Турската стратегия е "не на вечните съюзници, да на вечните интереси. Разбират ли това властите в Сърбия, които си играят на приятелство "с източния си партньор"? Тези въпроси поставя един от каналите в мрежата на путиновата пропаганда в Телеграм - "Балканская сплетница".

Според публикация в канала, "султан Ердоган дори не се опитва да се преструва, че ще избере Сърбия за стратегически партньор на Балканите". Каналът посочва защо – Ердоган отишъл на посещение в Белград, след като първо бил в Тирана и там подарил дронове на Албания: След като подари дронове на Албания, Ердоган отиде в Сърбия (ВИДЕО)

Същевременно руският канал посочва как за втора поредна година търговският оборот между Турция и Сърбия надхвърля 2 мрд. долара и целта е да мине над 5 млрд. долара. Турските инвестиции в Сърбия са нараснали от 1 милион долара до повече от 400 милиона долара през последното десетилетие, добавя каналът, но вижда във всичко това само защита на турските интереси, не стратегическо партньорство – формирал се привлекателен образ на Турция в Сърбия, за да може Ердоган да постигне целите си.

Руската задкулисна реакция идва след като сръбският президент Александър Вучич подписа декларация, с която подкрепя териториалната цялост на Украйна т.е. Крим и Донбас са украински според него, но се въздържа да подкрепи санкции срещу Русия: Изненада: Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, обяви Вучич (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес