Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Йончева е сред кандидатите за наследник на Ева Кайли като зам.-председател на ЕП

11 януари 2023, 12:32 часа
Реклама

Българският евродепутат Елена Йончева е част от списъка с кандидати за заместник на арестуваната Ева Кайли, която беше освободена от поста зам.-председател на Европейския парламент. Това съобщава Politico в деня, в който Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) ще избере своя кандидат.

Основното гласуване за попълване на вакантното зам.-председателско място ще се проведе в Страсбург следващата седмица. Социалистите не са сигурни, че избраният днес кандидат ще получи поста, тъй като други групи също могат да предлагат кандидатурите си.

Припомняме, че Кайли остава в ареста с повдигнато обвинение заради корупционния скандал "Катаргейт". Той се разрази в края на миналата година заради плащания от страна на Катар към висши служители в европейските институции. По този начин държавата е влияела върху решенията им. Мароко също беше замесена в скандала.

Бяха поискани и имунитетите на двама евродепутати - италианеца Андреа Коцолино и белгиеца Марк Тарабела.

В надпреварата за зам.-председател на ЕП от социалистите и демократите се очаква да участват французинът Рафаел Глюксман, румънецът Виктор Негреску, литовецът Йозас Олекас, финландката Миапетра Кумпула-Натри, словенецът Матиаш Немец, Елена Йончева и люксембургският представител Марк Ангел. Последният заяви пред Politico, че иска да създаде специален етичен орган само за групата S&D след скандала.

Социалистите, замесени в "Катаргейт", включват Кайли, Антонио Панцери, неговия помощник Франческо Джорджи и двамата членове на ЕП, които в момента са изправени пред перспективата имунитетът им да бъде свален - Тарабела и Коцолино.

ОЩЕ: След "Катаргейт": Евродепутатите искат орган по етика и зам.-председател по почтеността

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес