Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК попари надеждите на Турция за членство в съюза през 2024 г.

19 юли 2023, 06:33 часа • 1834 прочитания

Турция няма да стане член на Европейския съюз през 2024 г. Това заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано пред "Известия". Той отбеляза, че процесът на присъединяване към ЕС "отнема години, а не часове".

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г. и получи статут на страна кандидатка през 1999 г. Преговорите за присъединяване започват едва през 2005 г. Дискусиите се усложниха отчасти заради редица турски закони, които според позицията на ЕС нарушават свободата на словото.

ОЩЕ: Ердоган преди Вилнюс: Турция чака повече от 50 години за ЕС

Стано заяви, че ЕС все още не е готов да предостави на Турция безвизов режим. "Решението за либерализиране на визовия режим се взема от държавите членки, след като страната изпълни всички необходими критерии, които включват спазването на човешките права и политическите свободи", каза той.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара е готова да постигне съгласие за присъединяването на Швеция към НАТО в най-близко бъдеще, но в замяна иска да активизира процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз. В отговор НАТО и ЕС заявиха, че желанието на Ердоган да свърже двата процеса е неуместно. По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция се е съгласила да одобри присъединяването на Швеция към алианса. На свой ред Швеция обеща да улесни присъединяването на Турция към Европейския съюз. Кремъл призова турските власти "да не носят розови очила" и да не се надяват на присъединяване към ЕС.

ОЩЕ: Ердоган: Присъединете Турция към ЕС, а ние ще пуснем Швеция в НАТО

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес