Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от най-старите вестници в света вече ще излиза само няколко пъти годишно

27 април 2023, 16:43 часа
Реклама

Един от най-старите вестници в света, който все още се печата на хартия, ще се премести предимно в интернет след решение на парламента на Австрия. Става въпрос за местния Wiener Zeitung.

Това е последната стъпка в продължилия години наред спор между австрийското правителство и вестника за бъдещето на държавния ежедневник.

Той е основан през 1703 г. под името Wiennerisches Diarium и по-късно е преименуван на Wiener Zeitung през 1780 г. Бившият частен двуседмичен вестник е национализиран от австрийския император Франц Йосиф I през 1857 г. и става официален вестник на страната.

Новият закон предвижда от 1 юли изданието да се премести предимно в интернет. Вестникът ще запази минимум десет печатни издания годишно - в зависимост от наличните средства. Междувременно Wiener Zeitung ще създаде медиен център, агенция за съдържание и център за обучение на журналисти.

През 2004 г. Wiener Zeitung беше класиран като един от най-старите вестници, които все още се разпространяват, съобщиха за АФП от Световната асоциация на издателите на новини, цитирани от БГНЕС. 

"Някои се опасяват, че правителството просто иска да запази марката Wiener Zeitung с нейната 320-годишна история, докато никой не знае как ще изглежда бъдещото издание - дали то все още ще бъде сериозна журналистика", заяви заместник-главният редактор на изданието Матиас Циглер.

Според профсъюза почти половината от над 200-те служители на вестника - 40 от които са журналисти - могат да бъдат съкратени.

Тиражът на Wiener Zeitung е около 20 000 екземпляра през делничните дни и около два пъти повече през уикендите.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви пред австрийската информационна агенция АПА, че "не е доволна от ситуацията". "Мисля, че Wiener Zeitung изигра добра роля в информирането на хората през годините", заяви тя.

Няколкостотин души излязоха по улиците на Виена във вторник, за да протестират срещу този ход на правителството.

ОЩЕ: Ще стане ли Австрия председател на ОССЕ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес