Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еди Рама: Съжалявам, че Северна Македония не е с Албания по пътя за ЕС

15 октомври 2024, 16:41 часа • 515 прочитания

Албанският премиер Еди Рама е натъжен, че Северна Македония все още не може да влезе във фазата на преговори за членство в ЕС, в която се намира Албания

„Като възпрепятстваха Северна Македония те нанесоха големи щети на държавата, на народа и по този начин големи щети на региона“. Така албанският премиер Еди Рама коментира на пресконференция в Люксембург отделянето на Албания от Северна Македония по пътя към Европейския съюз, пише 360stepeni.mk.

Именно в Люксембург започна втората междуправителствена конференция ЕС-Албания, с което Тирана на практика започна преговорите за присъединяване към клъстера, съобщава МИА. ОЩЕ: Албания е с единия крак в ЕС: Преговорите започват

Коментирайки общия път на Албания и Северна Македония, който сега се разминава, Рама каза, че двете страни са били като Владимир и Естрагон, чакащи годината, а Брюксел тогава е изглеждал като Самюел Бекет, към което добави, че такава ситуация и за двете държави е изглеждала като история без край. 

Какво каза за името на РСМ?

Рама изглежда разкритикува и смяната на името на югозападната ни съседка, договорено с Преспанското споразумение с Гърция. 

"Те промениха името, за да могат да започнат преговори. Историята не може да бъде причина за спиране на преговорите за присъединяване на която и да е страна", коментира още той. ОЩЕ: Нова държава в Европа: кои са бекташите?

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес