Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъщерята на Путин формира кръг на недоволните: Задава ли се промяна в Русия?

02 юли 2024, 11:30 часа
Реклама

Около дъщерята на руския диктатор Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд за системно отвличане на украински деца) Екатерина Тихонова започва да се оформя група представители на второто поколение на путинския елит, които са недоволни от това, което се случва в страната. Основната причина за негативните настроения е неудовлетвореността от понижаващата се ефективност на режима. Това твърдят събеседници на pointmedia.io.

Путин не може да спечели войната, която сам започна, не е в състояние ефективно да противостои на санкциите. Вътрешната политика също не е цветуща - процесът на отчуждение на народа от властта набира обороти. Членовете на кръга около Тихонова чувстват, че ако нещо не се промени бъдещето няма да е толкова розово, колкото би им се искало. 

Не е трудно да се предположи, че част от недоволните имат и своите амбиции.

Още: "Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Претенции към путинското "политбюро"

Младите винаги мислят, че по-добре усеща новите тенденции, свикнали са да мислят, че "старците" са закостенели, загубили са нюха си и правят всичко неправилно. Особено дразнят онези "старци", които са се заседяли и не дават път на младите. Именно така стои въпросът със застаряващото путинско политбюро.

При това никой не хвърля вината върху Путин. Верни на формулата "Царят е добър, болярите са лоши" недоволните смятат, че отговорни за случващото се са онези, които са се издигнали заедно с Путин - Игор Сечин, Ковальчук, Ротенберг и други. Т.е., докато той е бил зает с велики дела те са свършили глупостите. За главен проблем се посочва  корупцията и нейните епични мащаби. Ситуацията е малко "ние всички разбираме, че не може съвсем без нея, но съвсем забравихте за народа."

Претенции има не към всички "старци". Пощадени от критика са неговите приятели по чекистка линия. Съществува елемент на прагматизъм - няма да се караме с всички сега! 

Още: САЩ: Смяната на Шойгу показва отчаянието на Путин да поддържа войната в Украйна

Групата на недоволните

Що се отнася до състава на групата на "новите недоволни", събиращи се около Тихонова това са преди всички от путинската охрана: началникът на Министерството на извънредните ситуации  Куренков, новият ръководител на Федералната данъчна служба Пикалев, както и помощниците на президента Дюмин и Миронов. Присъстват и ръководителите на РусХидро и синът на путинския състудент Хмарин, както и наскоро назначеният за заместник-министър на отбраната Фрадков младши.

Снимка: Getty images

Още: Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

В  групата е и младият Турчак, станал преди дни алтайски губернатор, помощникът на президента Мединский, вицеприемиерът Новак и съпрузите Цивилеви (Анна е предполагаема племенница на Путин, назначена наскоро за военен заместник-министър, а мъжът ѝ за министър на енергетиката). Сериозна роля в групата играе новият путински фаворит (и мъж на приятелка на Тихонова) Дмитриев от руския фонд за преки инвестиции и протежето му - министърът на развитието на Далечния Изток и Арктика (да, има и такова) Чекунков. Присъства и новият военен министър Андрей Белоусов. Последният е възприеман като гуру и Тихонова се прекланя пред него.

ОЩЕ: Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Именно белоусовските идеали за късния СССР  с неговите държавни планове, държавна собственост, социални проекти и "технологичен суверенитет" лежат в основата на стратегическите планове на дадената група. За нейните членове най-важна е ролята на държавата, вкл. и национализацията. Именно този път, според тях, трябва да възстанови доверието на гражданите към властта, създавайки социална база за режима, в който изкласилата "златна младеж" да управлява вечно.

Примамлив социализъм

Още: Дъщерята на Путин ще прави пари от войната му - влиза с дял в най-големия руски производител на дронове

Още през 2022-23 г., когато стана ясно, че Украйна не е победена и системата е в задънена улица започнаха да се чуват твърдения, че социализмът може да се окаже най-надеждния начин да се замъгли мозъка на народа и краят да се отложи с няколко години. Всичко това лесно и с мотива - в условията на продължително противостояние със Запада пазарът няма да се прави, а социализъм е за такива ситуации.

Идеята на групата на Тихонова е това да стане със засилване на ролята държавата, но без засилване на ролята на чиновниците. Отчитайки нарастващата криза на идеите, умножена по страха от революция и произтичащото от него желание да се намери алтернатива в рамките на съществуващата система - колкото и непривлекателна да изглежда - шансът хората да намалят претенциите си към властта и да се съгласят да изчакат резултатите от новия "социалистически" експеримент е голям. 

Смяна на курса

Настоящата "младеж" В Русия не си се представя извън властовите йерархии. За тях държавното е синоним на личното и затова е много важно да запазят властта, пък как точно собствеността на заводите им ще бъдат оформена не е най-важното.

Още: Каква е връзката между Австрия и самолета, използван от Путин и приятелите му

Предпоставките да се смята, че "тихоновците" наистина могат да се опитат да променят траекторията на движението на страната съществуват. Дали ще се промени нещо съдържателно - едва ли. Авторитаризмът и изолацията ще останат, видът отношения между властта и обществото няма да се променят.

Следователно след известно време отново ще се натрупат предпоставки за революция. 

Дъщерята на Путин вече ще отговаря за заместването на вноса в Русия

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес