Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докато Зеленски е в Брюксел: Руската армия се напъна здраво, Лукашенко забавлява (ОБЗОР - ВИДЕО)

18 октомври 2024, 09:55 часа • 2918 прочитания

Изравнено "второ най-добро постижение за деня" по интензивност на боевете на фронта в Украйна – заради активността на руската армия. Това беше 17 октомври, 2024 година – денят, в който украинският президент Володимир Зеленски отиде в Брюксел, за да защити плана си за победа над Путинова Русия, която нападна Украйна на 24 февруари, 2024 година. Новините от Брюксел следваха една след друга, може би най-важната от тях беше явният намек, че ако не може да разчита на западните си съюзници, Украйна ще потърси изход в ядреното оръжие – с изрични уверения от Зеленски, че Киев предпочита и се цели в бързо влизане в НАТО, а не да почне да работи за създаване на собствено ядрено оръжие предвид научното ноу-хау и опит в страната от времето на СССР: Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

На този фон, случайно или не руската армия извърши цели 210 пехотни атаки на фронта в Украйна (в статистиката не влиза случващото се в Курска област). Това се случва за втори път за само едно денонощие от началото на пълномащабната война в Украйна. Рекордът, който беше поставен пак тази година, е 226 атаки. Отделно, Русия изстреля 136 дрона клас "Шахед" и от неустановен вид – за втори път тази седмица Руската федерация изстреля такова количество дронове по Украйна. 80 са свалени с ПВО, 44 са свалени с електронно заглушаване, 2 са се отклонили към Беларус, а още 10 са все още в украинското въздушно пространство: "Върнете Курск до 30 октомври": 226 руски пехотни атаки в Украйна, руски страх от атака в Белгород

Увеличението на руските пехотни атаки на дневна база е от цели 47 – точно толкова, колкото са били всички атаки в Кураховското направление, което е било второто най-горещо за деня, след Покровското. Увеличение има и в хвърлените от руснаците авиационни бомби – 113, след като в 2 от предишните 3 дни бяха под 100. Намаляват обаче руските артилерийски обстрели – малко под 4100, т.е. с около 700. А в сутрешната сводка на украинския генщаб има отчетени 1530 убити, ранени и изчезнали по време на бойни действия руски войници, което също е второто най-високо постижение дотук във войната – през тази година имаше ден с над 1700 убити, ранени и изчезнали по време на бойни действия руски войници съгласно украинската статистика.

Покровското направление пак е номер едно по интензивност на боевете – 50 отбити руски пехотни атаки там. Селидово си остава основната руска цел, като по украински данни има лек руски напредък по фланговете на града (от север, откъм Николаевка и от юг, откъм Цукурино). Основната цел на руснаците е да успеят да пробият Селидово преди сериозните дъждове на есенно-зимния сезон (КАРТА). Специално за Максимиляновка има отчетен лек руски напредък в центъра на населеното място, след руска атака с поне 10 единици бронирана техника, от които 4 са били унищожени по украински данни. Популярният руски военнопропаганден телеграм канал "Рибар" счита руския напредък в Максимиляновка като "овладяване на по-голямата част" - селото е важна позиция за напредък към Курахово (КАРТА):

Традиционно, след Покровското и Кураховското направление най-горещите са Лиманското и Купянското – 21 и 19 руски пехотни атаки там. Какво се случва в тези две направления като голяма картина, припомнете си във вчерашния обзор: Плановете за победа: Факторите кой ще има успех в Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

Извън тези четири направления, двуцифрено количество руски пехотни атаки има само във Времеевското направление – там руснаците се мъчат да напреднат от Угледар през Богоявленка към Курахово от юг. А за Торецк все по-често се появяват видеокадри и данни, че украинците успяват да си върнат позиции във високите сгради в централната част на града.

Нови данни и за Краматорското направление, където е имало 8 руски пехотни атаки. В Часов Яр, по информация от украински източници, руски сили действително са успели да влязат малко по-навътре в микрорайон "Жовтневий/Октомврийски", но украинците държат миркрорайон "Нови" и сега украински части провеждат операции, за да отрежат тези понапреднали руски части и да ги обкръжат. "Рибар" също отчита този руски напредък, но го представя като нещо положително, без да споменава опасността и тези руски войници да влязат в статистиката на пушечното месо. Руският военнопропаганден канал се хвали и, че от север руската армия овладяла добра позиция до Григоровка и почти овладяла изцяло Калиновка, но само почти – защото украинските дронове непрекъснато избиват руски войници. Имало и руски успех при една от въглищните мини в района (Блок-9), който можел да позволи на руснаците да атакуват успешно Ступочки, на юг от Часов Яр - в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има препратки към видеокадри и геолокализация за потвърждение относно мината (КАРТА).

В Курска област най-жестоките боеве са в района на Любимовка и Зелен път, Кореневска община. Непрекъснато излизат видеокадри, показващи как руснаците се хвърлят напред с бронирана техника и какви загуби им нанасят украинците – но на фона на долните видеа, показващи разгрома на различни руски атаки, "Рибар" настоява, че всъщност украинците контраатакували и търпели големи загуби, както и че имало много пленени украински войници при село Толстой Луг, което също е в района. Каналът на Михаил Звинчук все пак признава: "Приблизително в този район имаше неуспешна атака на руската армия и загуба на няколко единици бронирана техника. По предварителни данни причината е грешка в ориентацията по картата". "Рибар" подчертава и, че можело скоро Плехово, в района Суджа, да бъде обкръжено от руската армия:

Само за 17 октомври руснаците са хвърлили цели 58 управляеми авиационни бомби в Курска област. От почти две денонощия видеокадри и снимки на поразено и изравнено със земята от тези бомби руско село (Свредликово) обикалят социалните мрежи:

По-интересното от по-незабележимото след визитата на Зеленски в Брюксел

На всяка манджа мерудия – беларуският диктатор Александър Лукашенко се изяви на заседание на Беларуския съвет за сигурност как едва ли не без него не можело да се приключат преговорите за мир в Украйна. Посланието на Лукашенко, което едва ли интересува когото и да е: Това и нас ни касае и не може да се вземат решения, които ни засягат, без наше участие, като той го казал и на Зеленски, и на Путин, настоявал даже:

Нидерландският министър на отбраната Рубен Брекелманс изрично подчерта, че Украйна може да използва дарените от страната му изтребители F-16 както пожелае, но в рамките на международното право. Ограничения докъде да се ползват самолетите само като територия няма, стана ясно от думите на Брекелманс, който също беше в Брюксел със Зеленски. А украинският министър на отбраната Рустем Умеров каза в личния си профил във Фейсбук след среща с норвежкия си колега Бьорн Арилд Грам, че съвсем скоро Норвегия ще достави още 6 изтребителя F-16 на Украйна.

За финал – Володимир Зеленски предупреди Робърт Фицо, че трябва да подкрепя Украйна, ако не иска заплахата от Путин да се превърне в основен въпрос и за Словакия. Ако Путин не бъде спрян, никой не е в безопасност – за пореден път познато и вярно послание от Зеленски:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес