Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки ранени след нова руска ракетна атака в Киев (ВИДЕО)*

13 декември 2023, 06:35 часа • 5277 прочитания

Украинската столица Киев стана обект на руска ракетна атака рано сутринта на 13 декември, като кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за десетки ранени при атаката.

"По данни на медиците в Днепровския район на столицата вече има 45 ранени. От тях 18 са хоспитализирани, от които става въпрос и за 2 деца. На 27 е оказана медицинска помощ на място, сред тях 3 деца", написа кметът Виталий Кличко в официалния си профил в Телеграм.

Той заяви, че "в резултат на нощната ракетна атака на противника (по) столичния квартал "Днепровски" е пострадала жилищна сграда". Петнадесет жители са били евакуирани. Кличко каза, че при нападението в Киев е била засегната детска болница - има счупени стъкла и входът на лечебното заведение е избит от взривна вълна.

Още: ПВО на Киев отби нова голяма руска атака с ракети

Журналист на АФП в града е чул няколко експлозии, като скоро след това са прозвучали сирени за въздушно нападение.

Предистория и детайли

* В 7:00 часа, украинските ВВС публикуваха официална информация за нощната атака. Изстреляни са 10 балистични ракети (украинският генщаб казва, че са зенитно-управлявани ракети С-400 и крилати ракети "Искандер"), всичките са свалени, но заради паднали отломки има толкова ранени. Освен това е имало атака и срещу Одеска област - тя е извършена с дронове клас "Шахед". Изстреляни са 10 такива дрона, всичките са свалени.

В популярния украински информационен телеграм канал "Украина Сейчас" се появи информация за 51 ранени, включително 6 деца. Последва нова публикация, за 53-ма ранени, 20 от които приети в болница. Регистрирани са около дузина случаи на паднали отломки от ракети в Киев.

Това е пореден удар по Киев в рамките на декември и идва след дълъг период на спокойствие в украинската столица - очаквано, предвид анализи, че режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин явно се готвеше да почва атаки през зимата срещу критична гражданска инфраструктура в Украйна, особено такава, която е важна за доставка на ток, вода и за отополение.

Още: Сериозен руски обстрел с крилати ракети по Украйна

Киевската градска военна администрация също така съобщи, че "в резултат на свалянето на вражески въздушни цели са регистрирани множество падащи отломки в Днепровски и Деснянски райони". Тя добави, че някои жители са били евакуирани от сграда в Днепровски район, където е регистриран пожар.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес