Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна гора: Средната заплата за юли е 851 евро

02 септември 2024, 23:00 часа • 1378 прочитания

Средната нетна заплата в Черна гора възлиза на 851 евро през юли, което е с 1,6 процента повече от юни, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

По данни на статистическата служба Монстат през юли средната нетна работна заплата се е увеличила с 6,8 на сто спрямо същия период на миналата година.

Средната брутна заплата възлиза на 1070 евро през юли.

„Като се има предвид, че през юли потребителските цени са се увеличили с 0,4% спрямо юни, реалните заплати в Черна гора са се увеличили с 1,2% през този период“, се посочва в прессъобщение на Монстат.

Още: В Черна гора започна учебната години, но вече не с 4 срока

Нараства средната нетна заплата в сферата на образованието, транспорта и складовата дейност, водоснабдяването, управлението на отпадъчните води, услугите за настаняване и хранене, изкуството, развлеченията и отдиха, информацията и комуникациите, строителството, финансовите и застрахователните услуги.

Ръст има и в здравеопазването и социалните грижи, преработващата промишленост, недвижимите имоти, административните и спомагателни услуги. С по-високи заплати са и заетите в търговията на едро и дребно, поддръжката на автомобили и мотоциклети, селското, горско и рибно стопанство.

През юли възнагражденията намаляват в областта на разпределението на електроенергия и газ и климатизацията, държавното управление и отбраната, задължителното обществено осигуряване, добивната промишленост и професионалните, научните и техническите дейности.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес