Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън: Тръмп няма да остави Украйна да се провали, няма да направи Съветския съюз отново велик

04 октомври 2024, 12:33 часа • 1124 прочитания

Владимир Путин нямаше да нахлуе в Украйна, ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ - такова предположение изказа бившият британски премиер Борис Джонсън. Той смята, че непредсказуемостта на републиканеца щеше да е достатъчна, за да убеди руския диктатор да не поема риска да започне война със суверенна държава.

В интервю за The Telegraph преди публикуването на мемоарите му „Unleashed“ Борис Джонсън каза: „От гледна точка на Кремъл, съществуваше реален риск Тръмп да изтълкува нападение срещу европейска държава като обида за Америка и световния ред и можеше да реагира твърдо".

„Едно от достойнствата на Тръмп е неговата пълна непредсказуемост. Това е една от причините, поради които разглеждам как той действително се е държал по външните въпроси и го противопоставям на това, което хората казват за него. Той експулсира 60 руски шпиони (след отравянето в Солсбъри - бел. ред.). Той беше много по-твърд по отношение на Сирия, отколкото администрациите на демократите. Беше по-строг към Иранската революционна гвардия, а след това даде на украинците ракетата Javelin", продължи бившият британски премиер.

Още: Блъфира ли Путин с ядрената доктрина на Русия?

Украйна не трябва да се страхува от президент Тръмп, смята Джонсън

Значи, Украйна не трябва да се страхува от президентство на Тръмп? Такъв въпрос му зададоха от The Telegraph, а Джонсън отвърна: „Много, много важно е да разберем, че борбата на Украйна е абсолютно екзистенциална за свободата и демокрацията в Европа и ако Украйна се провали, това ще е абсолютна катастрофа. И той разбира това".

Снимка: Getty Images

„Не мисля, че той ще иска да остане в историята като човека, който е започнал втория си президентски мандат не с това, че е направил Америка велика, а с това, че е направил Съветския съюз отново велик. Всички човешки институции се нуждаят от лидер. В света Америка е лидерът. И според мен светът е по-щастлив и проспериращ, когато има силна Америка и силен лидер и когато хората чувстват, че се поддържа някакъв ред", добави още Джонсън.

Още: Тръмп като спасител на Украйна: Планът на Борис Джонсън и силата на армията (ОБЗОР - ВИДЕО)

На въпрос кога за последен път е говорил с Тръмп, той отвърна: „Съвсем наскоро“. Запитан кога последно е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, отговорът му бе същият.

Припомняме, че Тръмп неведнъж е обвинявал Джо Байдън за началото на войната в Украйна, което е в унисон с прокремълската опорка на режима на Путин. Бившият президент, който е кандидат на републиканците на изборите през ноември, казва, че ще сложи край на войната в Украйна за "24 часа", но все още не е говорил в детайли как това е реална възможност.

Самият Борис Джонсън наскоро изказа мнение какъв трябва да е планът на републиканеца: Отблъсни Путин и спести пари: Какъв трябва да е планът на Тръмп според Борис Джонсън?

Източник: The Telegraph

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес