Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Страни от НАТО обещават ПВО на Украйна, но не изпълняват

21 август 2024, 17:37 часа • 1997 прочитания

Няколко държави от НАТО не изпълняват обещанията си да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана, съобщи Bloomberg на 20 август, позовавайки се на неразкрити източници.

Доставките на поне пет системи, обещани на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, досега не са реализирани, твърди изданието.

Още: Чехия ще купи още боеприпаси за Украйна с приходите от замразени руски активи

Зеленски с призив към определени съюзници

Въпреки че не спомена конкретните държави, които стоят зад обещанията за ПВО, украинският президент Володимир Зеленски преди дни посочи САЩ, Великобритания и Франция. Това стана по време на вечерното му обръщение на 18 август, в което призова съюзниците да ускорят доставките на обещаните оръжейни системи.

„Във войната няма ваканции“, каза той и добави: „Необходими са решения, както и навременна логистика за обявените пакети с помощи".

Снимка: Getty Images

Украйна все по-често призовава съюзниците си да подсилят небесния ѝ щит на фона на непрестанните руски въздушни удари срещу населени места и инфраструктурни обекти, които се очаква да се увеличат с наближаването на зимата.

Още: Украйна получи "да" за канадските танкове и бронирани машини в Курска област

Обещанията на НАТО на срещата на върха

На срещата на върха на НАТО миналия месец беше обявено, че САЩ, Германия и Румъния „бързо“ ще предоставят на Украйна допълнителни батареи Patriot, а Нидерландия ще осигури компоненти за още една Patriot.

Все още нито една от тези батареи не е доставена, като последната система Patriot, която пристигна в Украйна, беше дадена от Германия няколко дни преди началото на срещата на върха.

Още: Дания позволи да се ползват нейни оръжия в Русия, дава още военна помощ на Киев

Тази седмица Берлин съобщи, че е предоставил на Украйна нова система IRIS-T с малък обсег на действие и че до края на годината ще предостави още четири системи с различен обхват.

Испания заяви, че ще прати на Украйна още една батарея за противовъздушна отбрана Hawk през септември.

Още: САЩ не дават на Украйна да стреля с ATACMS в Курска област: CNN разкри защо

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес