Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близък до Путин: Да взривим ядрена бомба в Арктика и САЩ ще станат по-сговорчиви

28 септември 2023, 17:30 часа • 12681 прочитания

Русия трябва да възобнови тестовете на ядрено оръжие и да го взриви в Арктика, за да принуди САЩ да се съгласят на споразумение, както стана през 1961 г. Това заяви физикът Михаил Ковалчук, президент на Националния изследователски център в института "Курчатов". Той е брат на ръководителя на банка "Россия" Юрий Ковалчук и е сред доверените хора на руския президент Владимир Путин, освен това се смята за един от идеолозите на войната срещу Украйна.  

Според Ковалчук ситуацията в момента е абсолютно същата като в средата на XX век и това е начинът Запада да бъде уплашен. По думите му достатъчно е да се направят ядрени тестове в Арктика "поне веднъж. И всичко ще си дойде на мястото", казва той, цитиран от контролираната от Кремъл агенция РИА Новости.

Още: Русия, САЩ и Китай: готвят ли нови ядрени опити?

Руската информационна агенция не пропуска да припомни, че през февруари тази година Путин инструктира Федералното събрание да се осигури готовност за изпитание на руско ядрено оръжие, ако Съединените щати първи извършат такива тестове. А през август военният министър Сергей Шойгу и генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов летяха над Централния изпитателен полигон на архипелага Нова Земя, където от 1954 до 1990 г. бяха тествани руски ядрени оръжия. 

Още: Алианса изпраща два самолета AWACS в Литва за наблюдение на руските военни дейности

Според сателитни снимки, публикувани от CNN, Русия е започнала да разширява тестова площадка в Арктика. На кадрите се вижда, че през 2021–2023 г. там е имало активно строителство, включително на тунели в планините, в пристанището са пристигали кораби за разтоварване на контейнери, пътищата са били разчиствани през зимата.

Още: Военен експерт: Русия никога не е очаквала да бъде толкова уязвима на собствената си територия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес