Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битките на фронта в Украйна: Картина с ВИДЕО към 19 юли, 2023 година

19 юли 2023, 09:52 часа
Реклама

Русия продължава да прехвърля резерви в направлението към Бахмут и да съсредоточава повече части и техника в направлението към Купянск (от Луганска към Харковска област). Това потвърдиха украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр, както и командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски относно развитието на войната в Украйна.

Маляр коментира, че при Купянск украинците са си върнали инициативата, което каза и генерал Сирски. Но руското военно министерство съобщи за напредък от 1,5 километра към Купянск, без да уточнява в коя точно зона на фронта, както и разширение на фронта с 2 километра.

Що се отнася до Запорожието, Маляр подчерта, че украинските офанзивни операции продължават в направленията към Бердянск (от Велика Новоселка) и към Мелитопол. "Инициативата е на наша страна. Задачата на врага е да ни спре и той полага много усилия за това. Поради тази причина нашите войници действат в много трудни условия. Освен това, трябва да бъдат създадени условия за по-нататъшен напредък, което отнема време. Спомнете си (освобождаването на) Херсон – и там отне повече от един ден", коментира Маляр.

ОЩЕ: Украйна отвърна на втория руски удар в Одеса: Поразен е полигон в Крим (ВИДЕО)

Фронтът в Украйна в детайли към днешна дата

(КАРТА) В направлението към Купянск, по-конкретно основните руски усилия са при Масютовка, западно от Синковка (8 километра североизточно от Купянск). В Синковка има изградени защитни позиции на украинците, а руснаците сега се мъчат да завладеят гората южно от Масютовка. Новоселовка вече е в руски ръце – на 16 километра североизточно от Купянск. Има непотвърдени изхвърляния в Телеграм, че руската армия стигнала на 3 километра от Купянск, което обаче никой уважаван източник дори от по-известните руски военни блогъри не потвърждава.

(КАРТА) В направлението към Сватово, Луганска област, има информация от украински източник, че руснаците опитват да форсират река Жребец при Кармазиновка (12 километра югозападно от Сватово) и че продължават руските опити да бъде превзета Стелмаховка.

(КАРТА) В посока Кремена, руският напредък при Торско (15 километра западно от Кремена) и Диброва (8 километра югозападно от Кремена) е спрян, но все пак руснаците са разширили контролираната от тях зона при Диброва. Украинците са отблъснали руснаците и при Григоровка, като сега боевете са в гористата местност до населеното място.

(КАРТА) При Бахмут, 28-ма механизирана украинска бригада продължава да разчиства окопи по протежението на Донбаския канал, до Курдюмовка (15-тина километра южно от Бахмут). Вървят и украински атаки при Андреевка, като там остава само една укрепена линия, преди украинците да прекъснат логистиката за Клещеевка (7 километра южно от Бахмут). Има и визуално потвърждение за украински напредък западно от Ягодно, само на 3 километра северозападно от Бахмут. Анна Маляр твърди, че почти всички позиции на висок терен около Бахмут са в украински ръце:

В Донецка област, има по-голямо активизиране на руските сили при Маринка. Там е имало атака срещу мината при Краснохоровка, като руснаците са успели да заемат някои позиции около мината. Това е на запад от самата Маринка, която беше обявена за превзета от руснаците още през март, 2022 година, после бързо се разбра, че не е така и до ден-днешен руските части не могат да превземат градчето с население 10 000 души преди войната:

В Запорожието, по направлението от Велика Новоселка към Бердянск и украинският генщаб, и руски военни блогъри като Семьон Пегов (WarGonzo) признават, че украинците се укрепват при Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка). В този район (Времевски) текат постоянни битки, без голям пробив за нито една от двете страни. А в направлението от Орехов към Токмак при Работино (12 километра южно от Орехов) изглежда най-горещо – руски военни блогъри дискутират, че украинците опитват да изтощят максимално руската армия там, защото отдавна не е имало ротация при руснаците.

ОЩЕ: Втора серия на руското отмъщение за Кримския мост (ВИДЕО)*

Нерешените проблеми за руската армия

Последствията от освобождаването на генерал Иван Попов, командващ 58-ма руска армия, която основно осигурява защитата срещу украинската контраофанзива в Запорожка област, продължават да излизат наяве. Популярният руски телеграм канал "Рибар" (един от неговите създатели беше лично награден от Владимир Путин през есента на миналата година) отбелязва във вечерния си обзор на 18 юли, че "липсата на ротация – проблем, който постави генерал-майор Попов, не е решена". А телеграм каналът "Военкор" коментира, че това е далеч по-важен проблем за решаване, отколкото да се прехвърля генерал Попов в Сирия – всичко това е описано със съответните препратки в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Затова, както и заради много разнородния състав на частите (редовна армия и частни военни компании) плюс липсата на достатъчно на брой добре обучени войници от ISW считат, че малко вероятно руснаците да направят значителен оперативен пробив през Луганска област.

ОЩЕ: Със 100 000 войници и 900 танка Русия опитва да изненада Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес