Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Беларус на тръни: Руски дронове се отклоняват от Украйна и нахлуват в нейното небе

16 юли 2024, 15:24 часа • 1933 прочитания

През нощта на 16 юли в Беларус са прелетели два руски дрона "камикадзе" - съответно третият и четвъртият за последната седмица. Това твърди беларуската мониторингова група "Беларуски гаюн".

Какво се е случило?

Единият от дроновете е навлязъл във въздушното пространство на Беларус от Украйна малко след 4 ч. сутринта местно време и е изминал около 50-60 км, преди да излезе от страната и да навлезе пак в украинското въздушно пространство, съобщи групата.

Още: Ако Русия започне битка за Сувалския коридор, Украйна ще трябва да се намеси

Вторият е навлязъл в Беларус в 8:40 ч. сутринта и след това е продължил да лети по криволичещ път от над 300 км към град Могильов, в източната част на страната.

Беларуски изтребител Су-30 и хеликоптер Ми-24 са били задействани, за да прехванат този дрон, съобщава "Беларуски хаджун". Все още не се съобщава къде се намира той и къде се е разбил.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха за свалянето на два дрона "Шахед" на 16 юли, като още два "се намират във въздушното пространство на Беларус".

Още: Китай и Беларус провеждат съвместни военни учения до границата на НАТО

Предишни случаи

На 13 юли друг руски дрон "камикадзе" клас "Шахед", насочен към Украйна, се отклони от курса и прелетя на повече от 350 км над въздушното пространство на Беларус, след подобен инцидент два дни по-рано.

Още: Гори руски завод. Терорист си, ако казваш вицове за Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес