Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания е с единия крак в ЕС: Преговорите започват

12 октомври 2024, 14:58 часа • 1401 прочитания

След като раздели Албания и Северна Македония по пътя им за ЕС, Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите-членки прие съвместната позиция за отваряне на първия клъстер в преговорите за членство на албанската страна. 

Новината обяви унгарското председателство на Европейския съюз, пише македонската медия "Канал 5".

Първата междуправителствена конференция ЕС - Албания

Това ще позволи провеждането на междуправителствената конференция ЕС-Албания във вторник (15 октомври) в Люксембург .

Първият набор от глави, клъстерът „Основни ценности“, обхваща основните реформи, които ще проправят пътя за започване на преговори по другите клъстери.

 Първа по ревизираната методология

"Албания ще бъде първата сред страните кандидатки за членство, която ще започне преговори за присъединяване по ревизираната методология за разширяване, което ще бъде ключов момент за тази страна от Западните Балкани, се посочва в съобщението. ОЩЕ: Мицкоски: Водя срещу Борисов и Радев с 14:0

Защо ги разделиха със Скопие?

Припомняме, че миналия месец постоянните представители на ЕС решиха да разделят Скопие и Тирана по пътя им за ЕС. Досега Албания и Северна Македония вървяха заедно към европейска интеграция, но югозападната ни съседка не е изпълнила условията, за които се е съгласила в споразумение в резултат на френското предложение, а именно да се впишат българите в македонската конституция. 

Албания например призна българското малцинство на 12 октомври 2017 година. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес