Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

39% от британците не одобряват законната употреба на канабиса

11 април 2016, 07:34 часа • 1638 прочитания

Докато 39% от британците не одобряват законната употреба на канабиса, а 14 % се колебаят в мнението си, то 47 % от гражданите на Обединеното Кралство са категорични, че той трябва да бъде легализиран. Това сочи проучване, цитирано от вестник The Belfast Telegraph.

Данните идват на фона на изказването на Норман Ламб, говорител на Либералдемократическата партия по здравните въпроси, който настоя канабисът да бъде узаконен, за да бъде спряно вливането на парите от него в джобовете на престъпниците.

Последното изследване показва, че мъжете са по-склонни да подкрепят лицензираните продажби на канабиса (53%), отколкото жените (41%). Одобрението на предложението е най-силно в Шотландия (58%) и Лондон (54%), докато на северозапад гражданите са по-скептични (37%).

От фондация "Transform Drug" са убедени, че "милиони" британци биха искали правителството да поеме контрола над търговията с канабис. Въпреки това обаче нито Дейвид Камерън, нито лидерът на лейбъристите Джереми Корбин ще обсъдят сериозно правното й регулиране. На свой ред пък либералдемократите предлагат канабисът да бъде на разположение само в специализирани магазини и само за лица над 18-годишна възраст. "Регулираният пазар в Обединеното Кралство ще вземе печалбата от ръцете на организираната престъпност, за да намали както здравните, така и социалните вреди", уверен е Ламб.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес