Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълчев: При случай на COVID-19 съответният клас ще бъде карантиниран

31 август 2020, 10:49 часа • 3087 прочитания

При установен случай на COVID-19 съответният клас ще бъде карантиниран. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Бургас, предаде радио "Фокус".

Освен карантина на класа, в който е установен случай на заболяването, под такава ще бъде поставен и самият учител, като за него това е задължително, единствено ако той е преподавател в начален етап. Това предвижда избраният модел за провеждане на занятия през предстоящата учебна година - моделът на невзаимодействие между паралелките. 

"Учителите, които са били в контакт с децата, ще излизат под карантина. Епидемиологът ще направи анализ на средата, както се прави и досега. В общия случай, това, което е задължително, е карантината на класа и на учителя, ако е начален учител. Ако не е начален, поставянето му под карантина ще зависи от това дали е спазвал мерките. Препоръчваме на учителите да носят маски или шлемове. Шлемовете имат по-малко доказателства за предпазните си функции, но пък позволяват по-пълноценно педагогическо взаимодействие", посочи Красимир Вълчев.

Министърът уточни, че не е предвидено масово тестване на ученици и учители, но такова може да бъде назначено от специалистът епидемиолог. Ако то е необходимо, ще бъде извършено безплатно за тестваните.

"Трудна ще бъде годината за всички ни. Най-вече за родителите и децата, защото вероятно още 10-12 месеца ще продължаваме да живеем в условията на продължаваща пандемична ситуация. Ще се наложи да превключваме. Ако се влоши ситуацията - най-вероятно при наличието на сезонни вируси, пак ще се наложи да преминем в електронна форма обучение", заяви министър Красимир Вълчев.

Темата продължава и в тези материали

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес