Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Такева иска синдикатите в комисиите по одобряване на учебниците

28 ноември 2013, 11:07 часа • 33451 прочитания

В комисиите по одобряване на учебниците трябва да има и представители на отрасловите синдикати. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ, предаде Фокус.

Според нея Министерството на образованието не си е свършило работата, когато е одобрило учебника, в който за да се обясни литературният жанр пародия, е използван пример с преработка на стихотворението „На прощаване” на Христо Ботев.

„Смятам, че министър Клисаров много сериозно трябва да се заеме с този въпрос и обезателно с въпроса за комисиите, които одобряват тези учебници и учебните помагала. Също така съм дълбоко убедена, че издателите трябва много добре да познават държавните образователни изисквания. Не може произведения на такива личности като Христо Ботев, които възпитават чувство на патриотизъм, национална гордост, непримиримост към епохата, в която са живели, ние точно по този начин да ги интерпретираме, пък камо ли да се даде пример с ученика бунтар”, заяви тя.

Янка Такева посочи и други неуместни примери от учебното съдържание, още в първи клас.

Тя каза, че е предложила на министър Клисарова в комисиите по одобряване на учебниците да има и представители на отрасловите синдикати и работодателски организации, за да има по-добър контрол върху учебното съдържание. Не на последно място, според нея трябва да се преразгледа методиката на учебниците от първи до четвърти клас, тъй като създават проблеми с ограмотяването на децата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес