Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачкуващи учители в село Рибново са заплашвани от Ахмед Башев, че ще бъдат уволнени

22 февруари 2014, 14:41 часа
Реклама

Етническо напрежение в региона няма, въпреки опитите за изкуственото му създаване и ескалиране, на които сме свидетели през последните дни. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин народният представител от ПП ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева.

Реклама

Според нея, по-притеснителен е фактът, че в реализацията на сценариите с етническата карта участват целенасочено управляващите партии БСП, ДПС и патерицата им „Атака”. Тя определи случващото се в село Рибново през последните дни като поредната провокация от този етнически сценарий. „Политическото уволнение на Манчо Джуркин, директор на училището в родното село на Ахмед Башев - Рибново, принуди учители да преминат към стачни действия.

От два дни децата не ходят на училище, няма нормален учебен процес, защото педагозите не са съгласни с безпринципни уволнения и подлагането им на политически репресии”, разказа Даниела Савеклиева. Тя добави, че не е изключено в следващите дни в знак на протест учебният процес в цялата община да бъде блокиран, не в защита на един или друг директор или учител, а против безпринципните рокади и политически уволнения и стреса, в който живеят вече половин година учители, родители, деца и цялата общественост в Гоцеделчевския регион, където, по нейни думи, кадрува депутатът Ахмед Башев.

„Хората са подложени на изключителен натиск. Сигнализираха ми, че депутатът от ДПС Ахмед Башев е говорил по телефона лично с всеки един от 48-те учители в училището. Заплашвани са, че ако не спрат стачката ще се намери начин да бъдат уволнени. Заплашил е, че ще използва срещу тях и административната машина на общината – ще се извършват проверки на частния им бизнес, ще затварят техни магазини, ще събарят къщите им, тъй като някои от тях са построени в нарушение.

Въпреки опитите да репресира хората и огромния натиск, вчера в училището на работа са дошли само десетина от преподавателите. Седем от учителския колектив са излезли в болнични. Всички останали са стачкували и реално нямаше нормален учебен процес”, каза още народният представител Даниела Савеклиева.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес