Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сергей Игнатов не видя "кой знае какъв срив в образованието"

08 март 2017, 09:00 часа
Реклама

Дойде му времето и на образованието, но когато много се бави реформа, която е неотложна, ефектите от политическата безотговорност излизат на повърхността. За демографска криза се говори от 80-те години и това е много дългосрочен процес. Това заяви бившият министър на образованието Румяна Коларова.

По думите ѝ "когато се предлагат решения в образованието, трябва да се прави разлика между какво не е направено и какво се прави грешно, защото това поражда и насилието в училището. Има едни изключително порочни практики, които се приемат като даденост. Налети пари убиха българската наука и създадоха едни порочни практик с източване на пари от ненаучни организации."

Според Коларова "много от скоро сме започнали да мислим за образованието във връзка с бизнес и наука. Там където не върви науката, не върви и образованието. Вече 20 години се залъгваме с думата промяна. Непрекъснато да обясняваш, че ще има промяна. Въпросът е да има приемственост и консенсус."

Бившият образователен министър Сергей Игнатов коментира в студиото на bTV, че "няма кой знае какъв срив в образованието, има загубено почти едно десетилетие и от края на 90-те се правят положителни реформи в цялата образователна система. Не може да оценяваме партийните програми еднакво."

Той уточни, че статистиката показва, че страната ни не е най-зле в ЕС: "Така че ние си говорим за демографска криза, но трябва да оценяваме реалностите."

Игнатов е на мнение, че: "Началната стартова заплата на учителите трябва да бъде като хората в ИТ сектора. Когато човек премине през образованието не трябва да бъде гостенин в живота."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес